Czy w węglowodanach zawarty jest tłuszcz - nie, nie ma go w kaszy, w cukrze, w miodzie i owocach. Dodanie go do węglowodanów skutkuje pewnymi konsekwencjami
Tłuszczu można używać w dużych ilościach, ale bez łączenia ich z węglowodanami, na których trawienie, a więc wchłanianie, działa on inercyjnie.
Łączenie lub niełączenie tłuszczu z węglowodanami jest wskazane lub nie, zależy to od celu, jaki chcemy osiągnąć, my polecamy takie łączenie tym, którzy chudną, a chcieliby przytyć, a więc początkowo tak radziliśmy Charlesowi. Jednak problemy z trawieniem kaszy musiały skłonić do weryfikacji tego stanowiska
Tak, tutaj wyraźnie mamy do czynienia z upośledzeniem trawienia węglowodanów złożonych w dwunastnicy. W tej sytuacji, jak pisze Zibi, rzeczywiście ziemniaki będą wybawieniem, ale nie w mundurkach, lecz obrane i długo gotowane (o wysokim IG), gdyż właśnie w takiej postaci mogą być łatwo strawione i wchłonięte, a więc nie dotrą do jelita grubego przyczyniając się do powstania gazów.
itd. - klikając na tytuł postu, możesz przeczytać całość...
Inaczej jest z białkiem. Białko często występuje w przyrodzie wraz z tłuszczem. Tłuszcz stanowi prawie 11% w jajkach, w których białko stanowi ponad 12%, ale już w żółtkach proporcja wzrasta z 1:2 (16% białka, 32% tłuszczu). Tłuszcz stanowi od 1% w mięsie piersi z indyka do 32% w tuszce gęsi, a w wieprzowinie oscyluje od 21% w szynce do 68 w podgardlu. Jaki więc sens miałoby niełączenie tłuszczu z białkiem? Na czym smażylibyśmy jajecznicę! Można na teflonowej patelni, ale i tak w całych jajach jest go prawie 11%, jak zostało stwierdzone. Łączenie białka i tłuszczu przy niedostatku węglowdanów potrafi odchudzić osoby aktywne fizycznie.