Enrico
|
|
« : 28-05-2009, 13:49 » |
|
Co sądzicie o kluskach śląskich? http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5400.htmlCzy można sobie na nie pozwolić od czasu do czasu (np. raz w tygodniu)? Kiedyś chętnie je jadłem i bardzo mi smakowały, a już od ok. 8 miesięcy nie miałem ich w ustach. Czy to może być zdrowa alternatywa dla kaszy gryczanej / jaglanej / ryżu? Jeśli można sobie co i raz przekąsić taki przysmak, to z czym go połączyć? Czy ze skwarkami, surówką, sosem mięsnym? I jeszcze jak to danie ma się do poszczególnych etapów diety w drożdżycy jelit? Czy w II etapie może być? (problematyczna kwestia ziemniaków?)
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-06-2013, 20:00 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #1 : 28-05-2009, 13:56 » |
|
Kluski śląskie są doskonałym daniem bezglutenowym, więc można je powoli wdrażać w drugim etapie diety prozdrowotnej. Można je łączyć ze wszystkim, tak samo jak kasze, ale najlepiej, jak są one dodatkiem do dań głównych, nie zaś daniami głównymi.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #2 : 28-05-2009, 16:21 » |
|
Chciałabym jednak uprzedzić, że istnieją przepisy, które obok ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajka, ewentualnie oliwy i soli, każą użyć mąki pszennej. Taki przepis nie jest właściwy przy odżywianiu bezglutenowym. Gotowe kluski sprzedawane w sklepach także mogą mieć recepturę odbiegającą od pożądanej. Kluski z zawartością mąki pszennej będą ładniejsze - żółciutkie.Trzeba to wziąć pod uwagę. Przepis właściwy: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5400.htmlPrzepis, który gwarantuje smaczne kluski, ale nie bezglutenowe: http://www.dobrakuchnia.com/content/view/420/133/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #3 : 28-05-2009, 16:23 » |
|
Podobnie dobry dodatek do dań w odżywianiu bezglutenowym stanowią pyzy. Przepis na pyzy ziemniaczane1,5 kg ziemniaków 15 dag boczku wędzonego 10 dag cebuli sól Ugotować w lekko osolonej wodzie 0,5 kg obranych ziemniaków. Gdy będą miękkie odcedzić, odparować i przepuścić przez maszynkę albo przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Masę przełożyć na sitko wyłożone gazą, odcisnąć sok do miseczki. Pozostawić na 15 minut. Gdy na dnie miseczki osiądzie skrobia, powoli zlać wodę z wierzchu. Osad wymieszać z ugotowanymi i surowymi ziemniakami, posolić. Z masy ziemniaczanej formować kluseczki i gotować w osolonej wodzie 10 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Pyzy wyjąć i osączyć. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Polewać tym pyzy. Przepis pochodzi ze strony http://www.dobrakuchnia.com/content/view/419/133/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #4 : 28-05-2009, 17:58 » |
|
A ja myślałam, że to nie jest za zdrowe jedzenie. A jak wygląda sprawa gdy nadzieję, takie kluski farszem z mięsa?
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-06-2009, 13:33 wysłane przez Rysiek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #5 : 28-05-2009, 18:03 » |
|
Oczywiście, że to nie jest za zdrowe jedzenie, więc ma to być jedynie dodatek do dania głównego, czyli mięsa zrównoważonego surówką.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Bibi
Offline
Płeć:
MO: od maja 2006, niestety z pół roczną przerwą
Skąd: Kraków
Wiadomości: 67
|
|
« Odpowiedz #6 : 29-05-2009, 20:13 » |
|
Zrobiłam dzisiaj kluski śląskie wg podanego powyżej przepisu: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5400.html Są dobre! Jednak musiałam trochę zmodyfikować przepis: mąki ziemniaczanej dodałam ½ a nie ¼ objętości i chyba lepiej zamiast całego jajka dodać samo żółtko. Także dodałam ¼ kostki masła, zamiast oliwy (delikatniejsze). Może konieczność dodania większej ilości mąki wynika z tego, że były to młode ziemniaki, które są bardziej „mokre” i mniej mączne niż ziemniaki późniejsze. Warto także ugotować ziemniaki w mundurkach i dopiero później ściągnąć z nich skórkę. Są super z sosem z masła, świeżej szałwi i podprażonych płatków z migdałów. Także (ale to już mniej zdrowy sos) można je polać sosem ze słodkiej śmietany i sera pleśniowego - pycha .
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-06-2013, 19:51 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
Imperium się nie poddaje, Imperium kontratakuje!
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #7 : 03-06-2013, 19:54 » |
|
Pragnę odświeżyć wątek przepysznych klusek! Kluski śląskie[70 - 80 sztuk w zależności od wielkości kluseczek] Składniki:- ugotowane ziemniaki (ok. 1 kg) - mąka ziemniaczana - 2, 3 jajka - 1 łyżeczka masła - ew. szczypta soli Przygotowanie:Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (jeszcze ciepłe) przeciskam przez praskę razem z masłem i przekładam do miski. Ziemniaczaną masę uklepuję w naczyniu, aby powierzchnia była równa. Dzielę masę za pomocą noża na 4 równe części - ćwiartkę masy wyjmuję i w to puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby powierzchnia ziemniaków zrównała się z powierzchnią mąki. Do miski wkładam uprzednio wyjętą ćwiartkę ziemniaków, wbijam jajka i całość wyrabiam na jednolite ciasto. Z masy ziemniaczanej odrywam niewielkie kawałki i formuję z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, w środku każdej kulki robię palcem wgłębienie (dziurkę). Kluski wkładam partiami do osolonej, wrzącej wody i gotuję ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej dziurkami do dołu, osączam i wykładam na półmisek. Podaję polane sosem pieczeniowym lub grzybowym (pieczarkowym) z mięsem i surówką. http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/kluski-slaskie.html#.Uazlz0BM_fA
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-06-2013, 19:59 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #8 : 03-06-2013, 21:01 » |
|
W Italii mówią na to gnocchi.
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #9 : 03-06-2013, 21:11 » |
|
Jednak czy gnocchi nie jest przypadkiem z mąki pszennej?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #10 : 03-06-2013, 21:19 » |
|
Pewnie i tak i nie. Tam co krok, to inny region. Tam gdzie uprawiają pszenicę, to będzie z pszenicą.
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-06-2013, 21:24 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #11 : 03-06-2013, 21:59 » |
|
Tradycyjnym składnikiem włoskich gnocchi są ziemniaki. Są jednak różne przepisy, ale szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o takim z dodatkiem pszenicy. Pojawia się natomiast gryka, która akurat nam nie straszna. Kamil, zachęciłeś mnie do samodzielnego wykonania klusków śląskich. Jakoś wcześniej nie czułam się godna nie będąc Ślązaczką.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anya
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203
|
|
« Odpowiedz #12 : 03-06-2013, 22:10 » |
|
Można takie ciasto od śląskich przerobić na cienkie placuszki i usmażyć na małej ilości tłuszczu - to już będzie wtedy zupełnie z innego regiomu świata.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #13 : 04-06-2013, 07:42 » |
|
Można z tego ciasta zrobić pyzy z owocami sezonowymi, z sosem z tych samych owoców. Sos Rozpuścić na patelni masło i miód, dodać kawałek startego imbiru i rozdrobnione owoce, podsmażyć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anya
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203
|
|
« Odpowiedz #14 : 04-06-2013, 19:19 » |
|
Można tez knedelki z owocami polane masełkiem, ale to juz nie bedzie dodatek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|