Niemedyczne forum zdrowia
24-04-2024, 22:19 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kluski śląskie  (Przeczytany 11106 razy)
Enrico
« : 28-05-2009, 13:49 »

Co sądzicie o kluskach śląskich?

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5400.html

Czy można sobie na nie pozwolić od czasu do czasu (np. raz w tygodniu)? Kiedyś chętnie je jadłem i bardzo mi smakowały, a już od ok. 8 miesięcy nie miałem ich w ustach. Czy to może być zdrowa alternatywa dla kaszy gryczanej / jaglanej / ryżu?

Jeśli można sobie co i raz przekąsić taki przysmak, to z czym go połączyć? Czy ze skwarkami, surówką, sosem mięsnym?

I jeszcze jak to danie ma się do poszczególnych etapów diety w drożdżycy jelit? Czy w II etapie może być? (problematyczna kwestia ziemniaków?)
« Ostatnia zmiana: 03-06-2013, 20:00 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #1 : 28-05-2009, 13:56 »

Kluski śląskie są doskonałym daniem bezglutenowym, więc można je powoli wdrażać w drugim etapie diety prozdrowotnej. Można je łączyć ze wszystkim, tak samo jak kasze, ale najlepiej, jak są one dodatkiem do dań głównych, nie zaś daniami głównymi.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Grazyna
« Odpowiedz #2 : 28-05-2009, 16:21 »

Chciałabym jednak uprzedzić, że istnieją przepisy, które obok ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajka, ewentualnie oliwy i soli, każą użyć mąki pszennej. Taki przepis nie jest właściwy przy odżywianiu bezglutenowym. Gotowe kluski sprzedawane w sklepach także mogą mieć recepturę odbiegającą od pożądanej. Kluski z zawartością mąki pszennej będą ładniejsze - żółciutkie.Trzeba to wziąć pod uwagę.
Przepis właściwy:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5400.html
Przepis, który gwarantuje smaczne kluski, ale nie bezglutenowe:
http://www.dobrakuchnia.com/content/view/420/133/

Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #3 : 28-05-2009, 16:23 »

Podobnie dobry dodatek do dań w odżywianiu bezglutenowym stanowią pyzy.

Przepis na pyzy ziemniaczane

1,5 kg ziemniaków
15 dag boczku wędzonego
10 dag cebuli
sól

Ugotować w lekko osolonej wodzie 0,5 kg obranych ziemniaków. Gdy będą miękkie odcedzić, odparować i przepuścić przez maszynkę albo przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Masę przełożyć na sitko wyłożone gazą, odcisnąć sok do miseczki. Pozostawić na 15 minut. Gdy na dnie miseczki osiądzie skrobia, powoli zlać wodę z wierzchu. Osad wymieszać z ugotowanymi i surowymi ziemniakami, posolić. Z masy ziemniaczanej formować kluseczki i gotować w osolonej wodzie 10 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Pyzy wyjąć i osączyć. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Polewać tym pyzy.

Przepis pochodzi ze strony http://www.dobrakuchnia.com/content/view/419/133/
Zapisane
Iza38K
« Odpowiedz #4 : 28-05-2009, 17:58 »

A ja myślałam, że to nie jest za zdrowe jedzenie. A jak wygląda sprawa gdy nadzieję, takie kluski farszem z mięsa?
« Ostatnia zmiana: 13-06-2009, 13:33 wysłane przez Rysiek » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #5 : 28-05-2009, 18:03 »

Oczywiście, że to nie jest za zdrowe jedzenie, więc ma to być jedynie dodatek do dania głównego, czyli mięsa zrównoważonego surówką.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Bibi
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: od maja 2006, niestety z pół roczną przerwą
Skąd: Kraków
Wiadomości: 67

« Odpowiedz #6 : 29-05-2009, 20:13 »

Zrobiłam dzisiaj kluski śląskie wg podanego powyżej przepisu:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5400.html Są dobre! Jednak musiałam trochę zmodyfikować przepis: mąki ziemniaczanej dodałam ½ a nie ¼ objętości i chyba lepiej zamiast całego jajka dodać samo żółtko. Także dodałam ¼ kostki masła, zamiast oliwy (delikatniejsze). Może konieczność dodania większej ilości mąki wynika z tego, że były to młode ziemniaki, które są bardziej „mokre” i mniej mączne niż ziemniaki późniejsze. Warto także ugotować ziemniaki w mundurkach i dopiero później ściągnąć z nich skórkę.

Są super z sosem z masła, świeżej szałwi i podprażonych płatków z migdałów.
Także (ale to już mniej zdrowy sos) można je polać sosem ze słodkiej śmietany i sera pleśniowego - pycha smile.
« Ostatnia zmiana: 03-06-2013, 19:51 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

Imperium się nie poddaje, Imperium kontratakuje! smile
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #7 : 03-06-2013, 19:54 »

Pragnę odświeżyć wątek przepysznych klusek! smile

Kluski śląskie
[70 - 80 sztuk w zależności od wielkości kluseczek]

Składniki:

- ugotowane ziemniaki (ok. 1 kg)
- mąka ziemniaczana
- 2, 3 jajka
- 1 łyżeczka masła
- ew. szczypta soli

Przygotowanie:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (jeszcze ciepłe) przeciskam przez praskę razem z masłem i przekładam do miski. Ziemniaczaną masę uklepuję w naczyniu, aby powierzchnia była równa. Dzielę masę za pomocą noża na 4 równe części - ćwiartkę masy wyjmuję i w to puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby powierzchnia ziemniaków zrównała się z powierzchnią mąki. Do miski wkładam uprzednio wyjętą ćwiartkę ziemniaków, wbijam jajka i całość wyrabiam na jednolite ciasto.
Z masy ziemniaczanej odrywam niewielkie kawałki i formuję z nich kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, w środku każdej kulki robię palcem wgłębienie (dziurkę). Kluski wkładam partiami do osolonej, wrzącej wody i gotuję ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej dziurkami do dołu, osączam i wykładam na półmisek. Podaję polane sosem pieczeniowym lub grzybowym (pieczarkowym) z mięsem i surówką.
http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/kluski-slaskie.html#.Uazlz0BM_fA
« Ostatnia zmiana: 03-06-2013, 19:59 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #8 : 03-06-2013, 21:01 »

W Italii mówią na to gnocchi.
Zapisane

I'm going through changes
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #9 : 03-06-2013, 21:11 »

Jednak czy gnocchi nie jest przypadkiem z mąki pszennej?
Zapisane

Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #10 : 03-06-2013, 21:19 »

Pewnie i tak i nie. Tam co krok, to inny region. Tam gdzie uprawiają pszenicę, to będzie z pszenicą. smile
« Ostatnia zmiana: 03-06-2013, 21:24 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

I'm going through changes
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #11 : 03-06-2013, 21:59 »

Tradycyjnym składnikiem włoskich gnocchi są ziemniaki. Są jednak różne przepisy, ale szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o takim z dodatkiem pszenicy. Pojawia się natomiast gryka, która akurat nam nie straszna.

Kamil, zachęciłeś mnie do samodzielnego wykonania klusków śląskich. Jakoś wcześniej nie czułam się godna nie będąc Ślązaczką. msn-wink
Zapisane
Anya
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203

« Odpowiedz #12 : 03-06-2013, 22:10 »

Można takie ciasto od śląskich przerobić na cienkie placuszki i usmażyć na małej ilości tłuszczu - to już będzie wtedy zupełnie z innego regiomu świata.
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #13 : 04-06-2013, 07:42 »

Można z tego ciasta zrobić pyzy z owocami sezonowymi, z sosem z tych samych owoców.
Sos
Rozpuścić na patelni masło i miód, dodać kawałek startego imbiru i rozdrobnione owoce, podsmażyć.
Zapisane
Anya
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203

« Odpowiedz #14 : 04-06-2013, 19:19 »

Można tez knedelki z owocami polane masełkiem, ale to juz nie bedzie dodatek. confused
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!