Niemedyczne forum zdrowia
13-04-2021, 08:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Ramówka Radiabiosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozpad białka  (Przeczytany 6317 razy)
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« : 05-07-2009, 12:16 »

Witajcie. Jestem tu nowa, ale od jakiegoś czasu czytam polecane tu książki i nasunęło mi się kilka pytań. Wiem już, że gotowane mleko nie zawiera białka, ponieważ ścina się ono powyżej 40 st. C, wiec takie mleko jest bezużyteczne. A co wobec tego z mięsem? Czy jedząc gotowane mięso, dostarczamy sobie białka?

I druga sprawa. W wysokiej temperaturze tracimy też wapno organiczne – przyswajalne. Tak więc chcą sobie dostarczyć tego minerału, powinniśmy jeść tylko surowe produkty? A co np. z gotowana fasolką? Przecież na surowo raczej się nie da, a jest ona jednym ze źródeł wapnia i wielu mikroelementów.

Może to naiwne pytania, może coś pominęłam, piszcie wiec proszę jak to jest.
Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.604

WWW
« Odpowiedz #1 : 05-07-2009, 13:30 »

Cytat
Przywitanie nadrobione
Chyba odrobione, jak już, bowiem odrabia się zaległości, a nadrabia coś innego, np. miną.
    Owszem, w wysokiej temperaturze ścinają się białka serwatkowe, jedyne pozytywne białka mleka. Szczególnie dotyczy to białek zawierających związki siarki, stąd ten charakterystyczny siarkowy zapach gotowanego mleka. Ścinają się nie znaczy bynajmniej, że znikają, bowiem tworzące je aminokwasy pozostają, natomiast utracone zostają inne czynne związki, więc ugotowane mleko przybiera postać niewystępującej w naturze mieszaniny aminokwasów, głównie ściętej kazeiny, która, jak wiadomo, służy cielakowi do budowy racic oraz rogów.
    Wysoka temperatura przemienia przyswajalny wapń organiczny w postać jonów wapnia w nieorganiczny pierwiastek, dlatego gotowane mięso należy zrównoważyć surówką, tudzież zjadać inne surowe produkty zawierające wapń - orzechy, pestki słonecznika i dyni, a także owoce.
« Ostatnia zmiana: 05-07-2009, 13:38 wysłane przez Grażyna » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #2 : 05-07-2009, 13:40 »

Dziękuję Mistrzu za szybką odpowiedź. Podsumowując:
1. jeżeli zależy mi na wapnie przyswajalnym: to powinnam nastawić się na surowe produkty
2. w mięsie gotowanym występuje przyswajalne białko w postaci pozostałych po ścięciu aminokwasów
Czy dobrze to zrozumiałam?
Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.604

WWW
« Odpowiedz #3 : 05-07-2009, 13:50 »

Tak, taka jest rzeczywistość. Mięso zwierząt jest najbardziej swym składem zbliżone do naszego ciała, więc z aminokwasów w nim zawartych organizm najłatwiej wybierze te, które będzie mógł przyswoić, czyli wykorzystać na potrzeby anabolizmu w budowie i regeneracji komórek.

Fragment z przygotowywanego do druku drugiego wydania "Oświecenia".
Cytat
Człowiek stoi na szczycie łańcucha obiegu materii ożywionej, zwanego łańcuchem pokarmowym. Pierwszym ogniwem tego obiegu są rośliny pobierające z gleby pierwiastki i związki chemiczne potrzebne do budowy żywych komórek. Inaczej mówiąc: w organizmach roślin zachodzi kumulacja biologiczna związków niezbędnych do życia. Kolejnym ogniwem tego łańcucha są zwierzęta odżywiające się roślinami, w których organizmach następuje dalsza kumulacja biologiczna. A zatem, jedząc mięso zwierząt oraz rośliny, niejako na skróty, pobieramy z gleby wszystkie niezbędne nam do życia pierwiastki i związki chemiczne.
« Ostatnia zmiana: 06-07-2009, 06:29 wysłane przez Pablo » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #4 : 05-07-2009, 14:02 »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i za możliwość konsultacji z Panem. Czekam z niecierpliwością na nową książkę smile. Pozdrawiam serdecznie.
Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!