Przywitanie nadrobione
Chyba odrobione, jak już, bowiem odrabia się zaległości, a nadrabia coś innego, np. miną.
Owszem, w wysokiej temperaturze ścinają się białka serwatkowe, jedyne pozytywne białka mleka. Szczególnie dotyczy to białek zawierających związki siarki, stąd ten charakterystyczny siarkowy zapach gotowanego mleka. Ścinają się nie znaczy bynajmniej, że znikają, bowiem tworzące je aminokwasy pozostają, natomiast utracone zostają inne czynne związki, więc ugotowane mleko przybiera postać niewystępującej w naturze mieszaniny aminokwasów, głównie ściętej kazeiny, która, jak wiadomo, służy cielakowi do budowy racic oraz rogów.
Wysoka temperatura przemienia przyswajalny wapń organiczny w postać jonów wapnia w nieorganiczny pierwiastek, dlatego gotowane mięso należy zrównoważyć surówką, tudzież zjadać inne surowe produkty zawierające wapń - orzechy, pestki słonecznika i dyni, a także owoce.