Evaa8
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2004
Skąd: S.W.
Wiadomości: 315
|
|
« Odpowiedz #20 : 21-07-2007, 19:25 » |
|
Witam wszystkich ! Potwierdzam, że to bardzo dobry sposób. Ponadto wg przepisów Dalekiego Wschodu- takie masło sklarowane, podgrzewane ok.12 min, długo sie nie psuje. Mozna je sobie też urozmaicić smakowo, jeśli ktoś lubi. Polecam. Pozdrawiam wszystkich!
|
|
|
Zapisane
|
evaa "Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
|
|
|
Negra
|
|
« Odpowiedz #21 : 27-09-2007, 14:37 » |
|
ja ostatnio kupilam maslo osełkowe z Mlekovity i muszę przyznać że w smaku bardzo dobre i dłuuuugooo trzeba czekac żeby sie rozsmarowało dobrze po wyjęciu z lodówki więc myślę że jest warte zakupu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #22 : 18-10-2007, 00:50 » |
|
Do tej pory zdecydowanie polecałam masło ŁOWICKIE - w niedzielę zrobiłam test na zawartość masła w maśle i wypadł :blee: :dobani: Znaczy się tłuszczu było sporo, ale co to za tłuszcz ?- na pewno nie masło ... Na szczęście miałam w lodówce śmietanę od krówki z pastwiska i mój MAGIK na pełnym etacie zrobił mi pyszne masełko: z 200g śmietanki kwaśnej otrzymaliśmy 130 g masełka Pozdrawianki,
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Dagles
|
|
« Odpowiedz #23 : 07-11-2007, 20:40 » |
|
ja ostatnio kupilam maslo osełkowe z Mlekovity i muszę przyznać że w smaku bardzo dobre i dłuuuugooo trzeba czekac żeby sie rozsmarowało dobrze po wyjęciu z lodówki więc myślę że jest warte zakupu Ja tez kupiłam to masło. w składzie jest "śmietanka pasteryzowana". Zepsuło się nawet szybko, więc moze nie podrabiane :ok:
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #24 : 17-11-2007, 21:14 » |
|
przerzuciłam się na "smarowanie" pieczywa oliwą z oliwek Nie radzę. Rafinowana tłuszcze nienasycone są przyczyną miażdżycy tętnic.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Dagles
|
|
« Odpowiedz #25 : 18-11-2007, 08:45 » |
|
Dziękuję za odpowiedzi!! Czyli chyba wrócę do tego masła Mlekovita. hmm... szkoda z ta oliwą, bo faktycznie smakuje "włosko"... mój tata niczym nie smaruje, ale ja nie potrafię tak jesc... :zalamany: super byłoby znależć dobre źródło świeżego oleju!! Grażynko daj jakieś namiary na ten ekologiczny olej z Optymalniaka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #26 : 18-11-2007, 13:30 » |
|
mój tata niczym nie smaruje Jedzienie samego chleba jest bardzo niezdrowe. W naszych szerokościach geograficznych tłuszcze stałe powinny stanowić 50% zapotrzebowania energetycznego organizmu. A w ogóle, to po co nam jadać po włosku? Po włosku jadają Włosi, Francuzi po francusku, Anglicy po angielsku, Chińczycy po chińsku! Tylko nam jakieś idiotyzmy w głowie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-05-2012, 14:10 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Dagles
|
|
« Odpowiedz #27 : 18-11-2007, 22:21 » |
|
A w ogóle, to po co nam jadać po włosku? Po włosku jadają Włosi, Francuzi po francusku, Anglicy po angielsku, Chińczycy po chińsku! Tylko nam jakieś idiotyzmy w głowie. eee nie dlatego, ze to jakiś lansik Tylko super smaczek Ale z masłem tez lubię, więc spox! To muszę tacie powiedzieć zeby smarował chleb masełem koniecznie!!!!! Na szczęście stara się stosować wszystkie rady z Pana książek, więc myslę ze posłucha.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Evaa8
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2004
Skąd: S.W.
Wiadomości: 315
|
|
« Odpowiedz #28 : 19-11-2007, 11:30 » |
|
Polecam maselko ziolowo- czosnkowe :ok: , wlasnorecznie zrobione oczywiscie.
|
|
|
Zapisane
|
evaa "Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
|
|
|
Jurek56
Offline
Płeć:
MO: 04-04-2007
Skąd: Siedlce
Wiadomości: 66
|
|
« Odpowiedz #29 : 19-11-2007, 17:40 » |
|
evaa8, Napisz jak robisz to masełko i z jakiego mleka?
|
|
|
Zapisane
|
Jurek
|
|
|
Evaa8
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2004
Skąd: S.W.
Wiadomości: 315
|
|
« Odpowiedz #30 : 20-11-2007, 14:04 » |
|
Kupuje maslo oselkowe + zmiazdzone zabki czosnku (daje 5- 7 polskich zabkow-i tak smak sie zlagodzi juz na drugi dzien, ale mozna mniej) + 1/2 lyzeczki curry + oregano + np.lubczyk, majeranek, co kto lubi- ze 3 ziola + szczypta imbiru + suszonej pietruszki ( zamiennie koperku). Maslo musi polezec i zmieknac, potem rozcieram wszysko w miseczce, recznie- np.widelcem. Mozna podzielic na 2 porcje, jedna zamknac np. w sloiczku. Trzymac w lodowce. Smaki mozna sobie zmeniac, zalezy od przypraw. Smacznego .
|
|
|
Zapisane
|
evaa "Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
|
|
|
taszczyk
|
|
« Odpowiedz #31 : 21-11-2007, 12:01 » |
|
Kupiłam ten olej lniany reklamowany w Optymalniku - moim zdaniem w smaku i konsystencji niczym nie rózni się od oleju lnianego kupowanego na bazarze, jest nawet bardziej gorzki. Moim zdaniem to to samo ale 4Xdroższe. No cóż, każdy musi zarobić.... Co do masła to mi bardzo posmakowało firmy Candia, w srebrnym opakowaniu, do kupiena w Carrefourze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zulejka
|
|
« Odpowiedz #32 : 21-11-2007, 13:26 » |
|
A mi z kolei posmakowało Masło Tradycyjne OSM Garwolin. W ciągu ostatniego 0,5 roku próbowałam rozmaitych maseł, ale tylko do tego wracam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Eliza
Offline
Płeć:
MO: 1.12.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 131
|
|
« Odpowiedz #33 : 21-11-2007, 13:54 » |
|
taszczyk-ile płaciłaś za ten olej? Ciekawa jestem jak wypadnie porównanie z tym z Oleofarmu-kupowałaś go może? Mnie on smakuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
taszczyk
|
|
« Odpowiedz #34 : 21-11-2007, 14:04 » |
|
Za dwie ćwierćlitrowe butelki wraz z kosztami przesyłki zapłaciłam 39.50 PLN. Olej ten jest tak gorzki, że gorycz utrzymuje się w ustach ponad godzinę. Oleju Oleofarmu nie kupowałam, przeważnie olej lniany kupuję na wiejskim targu, cena ok 11 zł za pół litra.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Maldona
|
|
« Odpowiedz #35 : 21-11-2007, 14:50 » |
|
Olej nie może być gorzki , z wyjątkiem oliwy z oliwek extra virgine - ta jest gorzka i to jest O.K . Gorycz oleju świadczy o jego braku przydatności do spożycia- utlenieniu nienasyconych kwasów tłuszczowych i ich szkodliwości.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Evaa8
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2004
Skąd: S.W.
Wiadomości: 315
|
|
« Odpowiedz #36 : 21-11-2007, 16:12 » |
|
Tez tak uwazam, gorycz swiadczy o zepsuciu. Swiezy z targu jest bezpieczny ( tloczony na zimno). A maslo z Garwolina tez czesto kupuje, jest b.smaczne.
|
|
|
Zapisane
|
evaa "Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #37 : 21-11-2007, 16:38 » |
|
A czy nie lepiej świeże kwasy nienasycone dostarczyć organizmowi pijąc koktajl z błonnikiem? Po co komplikować sobie życie?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
arcus
|
|
« Odpowiedz #38 : 24-11-2007, 07:49 » |
|
Nieoczyszczony olej lniany tloczony na zimno w szklanych butelkach (cwiartkach) czesto mozna kupic w sklepach zielarskich.Ja kupilem np : w Zamosciu,wiec w innym miastach tez pewnie sa .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #39 : 26-11-2007, 14:49 » |
|
Natomiast zaleca się duże ilości oleju, zwłaszcza lnianego w chorobach, m. in. w nowotworze. Tak to prawda. W leczeniu innych chorób świeży, tłoczony na zimno olej także jest bardzo pomocny. Ale to jest temat na inny dział. W "Dziale kulinarnym i kosmetycznym" chciałbym wyrazić swoją opinię, że olej zawarty w koktajlu z błonnikiem w zupełności zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na nienasycone kwasy tłuszczowe. Jeśli chodzi o stosownie oleju do surówek, to może to być w zasadzie każdy olej, bowiem jego zadaniem jest jedynie poprawa wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zawartych w surówce. Tak więc uganianie się za jakimiś nie wiadomo jakimi olejami dla celów kulinarnych jest pozbawione jakiegokolwiek sensu.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
|