Niemedyczne forum zdrowia
25-04-2024, 03:09 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Bezglutenowy chlebek chrupki  (Przeczytany 72580 razy)
Jerry
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209

« Odpowiedz #40 : 11-02-2010, 14:00 »

A mogłabyś podać ten przepis na wafle ryżowe?
Zapisane
Livia
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: lipiec 2008
Wiadomości: 100

« Odpowiedz #41 : 13-02-2010, 12:40 »

Ryż (biały lub brązowy) dobrze wypłukać. Zalać wodą (1,5 - 2 cm powyżej ryżu). Gotować aż ryż wchłonie wodę, odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 10 min. Teraz można dodać sól, przyprawy. Płaską blaszkę wyłożyć pergaminem, rozłożyć cienką, równą warstwę ryżu i piec w piekarniku (150 stopni) aż będzie podsuszony. Przy różnych gatunkach ryżu różnie to trwa. Jeśli chce mieć się równe kwadraty to dobrze przed podsuszaniem zaznaczyć nożem linie. W garnku rozgrzać tłuszcz (smalec, masło klarowane, olej winogronowy) i wkładać kawałki ryżu, smażyć chwilkę, aż zacznie puchnąć, nie rumienić. Można go jeść z dipami, sałatkami itp.
Zapisane
Jerry
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209

« Odpowiedz #42 : 13-02-2010, 15:34 »

Dzięki za przepis. Na pewno wybróbuję. Czy wafle smakują tak jak te "sklepowe"? Czy różnią się w smaku?
Zapisane
Jerry
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209

« Odpowiedz #43 : 13-02-2010, 17:44 »

Dlaczego nie chcesz próbować Grażynko? Dbasz o linię czy nie jadasz ryżu? Ja mam pociąg do wafli po odstawieniu chleba, więc spróbuję zrobić je sama. Może będą zdrowsze. Powiem szczerze, że powoli kasze mi się przejadają więc szukam alternatywy. Gryczaną jem codziennie, a jaglana jakoś mi nie przypadła do smaku. Bardziej pasuje mi na desery z owocami.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #44 : 14-02-2010, 18:03 »

A jaglana jest genialna...
Zapisane

I'm going through changes
Zoska_ka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 62
MO: 02-07-2008
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 78

« Odpowiedz #45 : 15-02-2010, 12:06 »

Napisz proszę Antonio, jak ją ugotować na sypko, bo żadnym sposobem mi nie wychodzi.
Zapisane

MO pije też mąż, starsza córka i moja mała sznaucerka i od 06.2010 młodsza córka.
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #46 : 15-02-2010, 21:46 »

Hmm... a ja uwielbiam taką wcale nie sypką kaszę jaglaną. Dolewam doń wody tak długo, aż staje się miękka i lekka. A na sypko to wystarczy chyba zdjąć z pieca garnek, gdy woda prawie w całości została przez kaszę wchłonięta i poczekać dziesięć minut?... msn-wink
Zapisane

I'm going through changes
Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #47 : 15-02-2010, 22:31 »

Ja gotuję ją tak: myję, solę, daję płaską łyżeczkę masła i wlewam wrzątek - tak ok. 1,5 cm powyrzej kaszy. Gotuję pod przykryciem dak długo, ażkasza wchłonie dobrze wodę. Potem mieszam, wyłączam kuchenkę i kasza "dochodzi" pod pokrywką. Mnie wychodzi tak na sypko.
Zapisane
Loret
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 2007-2008. Obecnie nie stosuję.
Wiadomości: 415

« Odpowiedz #48 : 15-02-2010, 22:51 »

Mój sposób na sypką kasze jaglaną jest następujący: kaszę kilka razy należy wypłukać w zimnej wodzie dać do garnka i zalać gorącą wodą  1cm ponad jej powierzchnię. Gotować na małym ogniu, aż woda wyparuje, a kasza jest półmiękka. Następnie kaszę daję na wkładkę do gotowania na parze na około 15- 20 minut przez co robi się ona sypka i nabiera objętości.
Zapisane

Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
Zoska_ka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 62
MO: 02-07-2008
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 78

« Odpowiedz #49 : 16-02-2010, 11:17 »

Bardzo Wam dziękuję.
Zapisane

MO pije też mąż, starsza córka i moja mała sznaucerka i od 06.2010 młodsza córka.
Timbuktu
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 12.02.2010
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 225

Oddajcie mi moje włosy wy złodzieje w fartuszkach!

« Odpowiedz #50 : 26-02-2010, 20:02 »

Od dłuższego czasu spożywam chleb pełnoziarnisty (w Warszawie 6zł/kg), zgodnie z napotykanymi opiniami, że takie są najzdrowsze, zresztą bardzo mi smakują. niedawno się dowiedziałem z badań, że mój organizm źle reaguje na gluten i należy go unikać. A chleb pełnoziarnisty zawiera gluten (chyba?) co go wyklucza.
Kupiłem chleb "wieloziarnisty" z firmy Bezgluten ( http://www.bezglutenowcy.pl/produkt/53-Chleb+wieloziarnisty+bezglutenowy.html , cena: 7.90zł), oprócz tego, że fatalnie smakuje, wyglądają jak suchary, to jeszcze zawiera jakieś E464 i E575.

Tak więc poszukuję chleba bezglutenowego, który będzie także zawierał pełne ziarna, jeśli w ogóle istnieją.
Jeśli nie, to chleb bezglutenowy, ale żeby smakował jak chleb.
Po drugie, czy te kasze gryczane i jaglane zawierają w sobie gluten ?
« Ostatnia zmiana: 22-05-2010, 20:18 wysłane przez Lilijka » Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #51 : 26-02-2010, 20:48 »

Poczytaj dokładnie wątki na temat każdego chleba, i jeśli znajdziesz, w którym coś zdrowego, to daj znać... Pragnę tylko przypomnieć, że najzdrowszy chleb to ten niejedzony. Po wtóre - gluten jest najgroźniejszą toksyną, zaraz po toksemii odmedycznej.
Zapisane
Timbuktu
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 12.02.2010
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 225

Oddajcie mi moje włosy wy złodzieje w fartuszkach!

« Odpowiedz #52 : 26-02-2010, 21:19 »

Dzięki za przypomnienie, chociaż nigdy nie zapomniałem, że najzdrowszy chleb to ten niejedzony. Czasem potrzebuję zjeść jakieś zboże i się zastanawiam jaki byłby optymalny. Jeszcze ta kwestia z kaszami, chociaż to nie odpowiedni temat. Czy z zasady kasza gryczana lub jaglana nie zawieraja glutenu?

Użytkownicy forum mają obowiązek zaznajomić się z lekturą, zanim zaczną zadawać pytania - wynika to z naszego Regulaminu. Innymi słowy, forum jest dla tych, co czytali. Proszę przeczytaj regulamin. //Grażyna
« Ostatnia zmiana: 22-05-2010, 20:20 wysłane przez Lilijka » Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #53 : 26-02-2010, 21:20 »

Czy z zasady kasza gryczana lub jaglana nie zawierają gluten?

Nie zawierają.
Zapisane
Agna
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 17-07-2007
Wiedza:
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 290

« Odpowiedz #54 : 26-02-2010, 21:38 »

Timbuktu, w "Dziale kulinarnym i kosmetycznym" są przepisy na pieczywo bezglutenowe, można samemu spróbować upiec, wtedy jesteś pewny, że nie zawiera glutenu i polepszaczy. A jaka satysfakcja.
O glutenie można przeczytać w temacie "Dieta prozdrowotna" http://www.bioslone.pl/odzywianie/dieta-prozdrowotna
Zapisane
Mr. R
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295

« Odpowiedz #55 : 22-05-2010, 13:23 »

Próbował ktoś z was papieru ryżowego ? Od czasu czasu, dla odmiany może by nie zaszkodził.

http://www.delikatesy-orientalne.pl/index.php?products=product&prod_id=158&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-05&utm_content=158
Zapisane
Jerry
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 18-10-2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 209

« Odpowiedz #56 : 22-05-2010, 14:14 »

Jeśli jest bez dodatków - tak jak piszą na stronie - to chętnie go wypróbuję. Jeśli chodzi o pieczywo bezglutenowe to w Almie są wafle kukurydziane. Co prawda nie wiadomo co to za kukurydza, ale są bardzo smaczne.
http://sklepwegetarianski.pl/waflekukurydziane100g-p-1092.html
Zapisane
Mr. R
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295

« Odpowiedz #57 : 30-05-2010, 21:54 »

Jadłem dzisiaj makaron ryżowy. Całkiem zgrabnie można zapozorować nim spaghetti smile. Tylko raczej nie za często, gołym okiem widać, że jest wysoko przetworzony. Z drugiej strony, wafle ryżowe, które niektórzy (w tym ja) jadają codziennie, może nie są?
« Ostatnia zmiana: 20-02-2011, 17:17 wysłane przez Apollo » Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #58 : 30-05-2010, 21:59 »

Ani wafle ani makaron z ryżu wykwintne nie są. Lepiej już ryż ugotowany czy zapiekany jeść.
Zapisane

I'm going through changes
pocahontas1400
« Odpowiedz #59 : 19-02-2011, 21:14 »

Zakwas bezglutenowy:

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/zakwas-ryzowy-bezglutenowy

Jeszcze nie wypróbowałam, ale mam taki zamiar.
« Ostatnia zmiana: 20-02-2011, 17:16 wysłane przez Apollo » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!