Aktualności:

Sklep Biosłone --> wejdź

Mąka bezglutenowa

Zaczęty przez Magmar, 21-08-2009, 11:14

Sting

#40
Biedrona, powiedz mi, jak mielisz ziarna np. gryki, etc. Jaki sprzęt?
Pragmatism

Filutek

#41
Ja w kuchni stosuję mąkę z amarantusa. Zarówno do zaprawiania zup, jak i sosów. Smak wyborny. Wypiekam dosyć smaczny chleb z mieszaniny kilku mąk, siemienia lnianego, płatków owsianych, kaszy jaglanej ugotowanej lub zmielonej lub zamiennie ugotowanej kaszy gryczanej. Chleb jest wypiekany
na zakwasie i bardzo syty, bo dwie kromki chleba zaspokajają głód na dość długo. Rodzinie smakuje ten chleb, bo nie chcą jeść ze sklepu. Na życzenie podam przepis na ten chleb.

Mistrz

Proszę podać ten przepis. Zamieścimy na portalu. Jedna uwaga - płatki owsiane są produktem glutenowym, więc nie są zalecane chorym.
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko

Anastazja11

Ja również dołączam się do tej prośby o przepis na chlebek bezglutenowy, no i oczywiście na zakwas do niego.

Filutek

#44
Chleb nie jest całkowicie bezglutenowy, ale przeważają produkty z małą ilością glutenu lu bezglutenowe.
Podaję przepis na dwie foremki chleba ok. 2,80 kg:

- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1 szklanka mąki z amarantusa
- 1 szklanka płatków owsianych, twardszych
- 4 szklanki mąki grubej orkiszowej
- 2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału, jedną szklankę można zastąpić mąką z kaszy jaglanej
- 1 szklanka całego siemienia lnianego
- 1 szklanka ugotowanej krótko kaszy gryczanej lub jaglanej, z jaglaną chleb jest smaczniejszy
- 1 szklanka wody przegotowanej z dodatkiem 2 łyżek miodu rozpuszczonego
- 5 szklanek wody przegotowanej wystudzonej

Suche składniki  wsypujemy do dużej miski i chwilę mieszamy. Dosypujemy dwie łyżki stołowe cukru i jedną łyżkę soli, ja używam ziołowej. Jeszcze krótko mieszamy. Dodajemy zakwas, tyle co w słoiku, i równomiernie rozprowadzamy z pozostałymi składnikami, dobrze mieszając. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę i chwilę mieszamy. Następnie wlewamy wodę z miodem i 5 szklanek wody, cały czas mieszając. Jak nie wyczuwamy dużych grudek, chleb jest gotowy. Czasami trzeba użyć trochę mniej wody, ale to zależy od mąki, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Odkładamy ciasto do słoika, 2 garście na zakwas, który może stać w lodówce do dwóch tygodni. Chleb nakładamy do dwóch wysmarowanych foremek posypanych mąką do 3/4 wysokości, wygładzamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia. Ja przed pieczeniem smaruję rozbitym jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku 1 godzinę i 20 minut. Ja wypiekam 40 minut na dolnej grzałce, 40 minut na górnej grzałce. Gorący chleb trzeba po ok. 2 minutach wyjąć z formy na deseczkę i odparować przez chwilę.

Dla naszej rodziny chleb ten jest alternatywą chleba kupowanego w sklepie.
Dla osób chcących go wzbogacić można zastąpić 1 szklankę mąki orkiszowej mąką z pestek dyni lub z pestek słonecznika i dodać całe pestki słonecznika.

Nalewka

#45
Cytat: Kasandra w 07-11-2011, 13:01
W swojej kuchni też używam mąkę kukurydzianą, można ja polubić. Całkowicie zastępuje mąkę pszenną.

No nie do końca zastępuje pszenną, niestety. Kukurydziana jest bardziej ziarnista, sypka, nie klei ciasta.

Najlepsze efekty w zastępowaniu pszennej mąki uzyskuje się, mieszając po równo kilka gatunków mąki z kilku gatunków roślin. Np. gruba i drobna mąka gryczana z grubo i drobno zmieloną mąką ryżową, plus skrobia kukurydziana i mąka żytnia, sześć różnych rodzajów mąki w jednej mieszance.

Cieciorka jest fajna, ale na kluski lane czy kładzione się nie nadaje, niestety. Za to można użyć mieszanki mąki jaglanej z gryczaną plus kleik ryżowy i siemię lniane.

Mąki mielę sobie sama w żarnowym młynku do kawy. Szklankę naraz, nie więcej, bo się młynek rozgrzewa do czerwoności :). Ale przed wielkim pieczeniem (na Święta np.) można zmielić trochę więcej, byle na raty. Nie trzymam więc w domu gotowej mąki, a mielę tylko tyle, ile potrzeba na jeden raz.

CytatBardzo często kupuję mąkę kukurydzianą Masa Harina, albo Pan Harina, która jest biała, lekko ziarnista. Wychodzą z niej pyszne tortille- nie do odróżnienia od normalnych pszennych

No jasne, a nawet powiem więcej, oryginalne (czyli "normalne") tortille są właśnie z tej mąki, a właściwie z tej mieszanki kukurydzianej mąki z dodatkami znanej pod nazwą Masa Harina :). Z kukurydzy, a nie z pszenicy :). Szkoda, że w naszych sklepach sprzedają tylko pszenne, a kukurydziane trzeba zrobić sobie samodzielnie, ale właściwie to nie sztuka, byle po usmażeniu odkładać placki pod ściereczkę, żeby zmiękły. Dzięki temu nie kruszą się aż tak bardzo i można je zwijać z nadzieniem.

Smacznego!

Metaldaw

#46
A jak wychodzi Wam ciasto na naleśniki? Zwłaszcza, że żona zawsze robiła ciasto z mleka, mąki i jajek.
A od czasu jak zaczęliśmy MO nie jedliśmy naleśników, a zjadłoby się już po takim czasie.
Jak smakują te bez mleka (np. pierwszy przepis na 1-ej stronie tematu)? I czy wychodzą takie jak tradycyjne naleśniki?
MO, KB, ZZO.

Doris

#47
Właśnie wypróbowałam przepis Jawor i muszę przyznać, że jestem zadowolona. Smak trochę inny niż naleśniki zrobione ze zwykłej mąki, ale i tak dobre. Nie dodałam śmietany, bo nie miałam, a żeby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta na naleśniki dodawałam wodę. Naleśniki lekko się łamią, nie są takiej konsystencji jak te zwykłe, ale nie jest to wielki kłopot.
Zrób coś jak się należy albo w ogóle.

Doris

Cytat: Fabularasa w 03-11-2011, 08:42
Czy macie namiar na inną mąkę bezglutenową, ale tańszą od tej http://allegro.pl/maka-gryczana-1-kg-i1889544034.html ?

Ja zakupiłam mąkę kukurydzianą w cenie 2,5 PLN firmy Kupiec, w sklepie Stokrotka. W innych sklepach kosztują nawet koło 10 PLN, w odróżnieniu od tej droższej nie ma napisu "ekologiczna", niczym chyba więcej się nie różni.
Zrób coś jak się należy albo w ogóle.

Ernestem

Może to je różni, że ta droższa jest wolna od GMO? Nie wiem, zgaduję... 

Izabella0607

#50
Placki ziemniaczane jeszcze raz! Do placków ziemniaczanych dodaję tylko jajka (dużo, żadnej mąki). Można odlać sok jak jest go za dużo, dodaję drobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz i majeranek. Proporcja na dwa duże ziemniaki: 3-4 jajka. Z gęstą, kwaśną śmietaną, PYCHOTA !!!


Inka

Cytat: Ernestem w 01-01-2012, 23:53
Może to je różni, że ta droższa jest wolna od GMO? Nie wiem, zgaduję...  

Czasami zastanawiam się, czy nie jest wręcz odwrotnie... ;) Czasami jak czytam etykiety drogich produktów "bio" albo "eko" przychodzi mi na myśl, że to po prostu dobry biznes... Ale jak to sprawdzić?

Mam jeszcze pytanie dotyczące naleśników z pierwszej strony. W przepisie są tylko białka jaj, dlaczego bez żółtek? Doris, czy robiłaś placki dokładnie według przepisu Jawora - również bez żółtek? Naleśniki zawsze robiłam z całych jaj ale być może z mąką bezglutenową postępuje się inaczej.
Spróbuję je usmażyć, bo może być to wygodna alternatywa dla dań sałatkowych, które do tej pory przygotowywałam sobie na wynos. :)

K'lara


Inka

Klaro, dziękuję za linka. Miałam wątpliwości właśnie co do proporcji, przepis wszystko mi rozjaśnił. Kupiłam mąkę kukurydzianą oraz kaszę gryczaną, zobaczymy, co dobrego wyjdzie z mojego gotowania i smażenia. :)

Alex_1988

#54
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu. Mam taką, ale szczerze przyznam, że naleśniki nie wyglądały tak jak powinny i się rozpadły :/ muszę chyba dodać więcej jajek.

Cykoria

Cytat: Alex_1988 w 26-05-2012, 01:25
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu. Mam taką, ale szczerze przyznam, że naleśniki nie wyglądały tak jak powinny i się rozpadły :/ muszę chyba dodać więcej jajek.
Mąka kokosowa jest trudna w obróbce. Bardzo spija wilgoć, pęcznieje i ciasto wychodzi grębe. Kupiłam dwóch różnych firm i zawsze ta sama heca :/
"Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz." JK