Ceo
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 20.07.2009.
wiadomości: 91
|
|
« Odpowiedz #40 : 13-03-2010, 16:21 » |
|
Robiąc chleb z mąki kukurydzianej co będzie zdrowsze drożdże, czy proszek do pieczenia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #41 : 13-03-2010, 19:04 » |
|
Drożdże.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 49
MO: 01.07.09
Miejsce pobytu: Bydgoszcz
wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #42 : 25-06-2011, 13:13 » |
|
Mam pytanie od mamy rocznego malucha, alergika na bardzo dużo produktów, między innymi na gluten. Czy chleb domowej roboty, upieczony z różnych mąk bezglutenowych z siemieniem lnianym, może mu zaszkodzić w jego malutkim wieku? Chodzi przede wszystkim o ten klej z siemienia lnianego. Czy tak małe dziecko może już próbować siemię? Oczywiście mowa o niewielkiej ilości.
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-06-2011, 16:51 wysłane przez Apollo »
|
Zapisane
|
|
|
|
Fabularasa
Offline
Płeć:
MO: Luty 2010
Wiedza:
Miejsce pobytu: Bydgoszcz
wiadomości: 384
|
|
« Odpowiedz #43 : 25-06-2011, 15:14 » |
|
Czasami sobie myślę, ile to szczęścia mają dzieci, u których wykryto alergię na glutem. Nie żebym się cieszył, że mają alergię, ale dzięki temu ich rodzice nie dodają im tegoż składnika do jadłospisu, a przede wszystkim szukają informacji na ten temat. Nie wiem, czy jest sens robić chleb dla dziecka, jeśli nie jest do niego przyzwyczajone i nie patrzy ze łzami, tak jakby chciało zjeść kawałek. Chleb wypiekany, tj. poddany obróbce termicznej traci większość składników odżywczych, więc po co zapychać tym dziecko?
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-06-2011, 16:52 wysłane przez Apollo »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 49
MO: 01.07.09
Miejsce pobytu: Bydgoszcz
wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #44 : 25-06-2011, 22:45 » |
|
Też proponowałam mamie chłopca zrezygnować z chleba. Jednak ona nie jest w stanie tego zrobić, a mały "strasznie" woła i bardzo go lubi. Rodzina ta nie stosuje zasad z forum. Na razie szukają alternatywnych metod. Matka karmi go jeszcze piersią. Czy mogą oboje pić już MO? Kiedyś dostałam informację, że dopiero jak skończy się karmienie piersią.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dania
Początkujący
Offline
Płeć:
Wiek: 52
MO: 01.09.2010
Miejsce pobytu: Lubuskie
wiadomości: 49
|
|
« Odpowiedz #45 : 20-03-2012, 14:00 » |
|
Lenka, a może taki chleb będzie rozwiązaniem dla tej rodziny i innych nieumiejących bez chleba żyć?
CHLEB SŁONECZNIKOWY (BEZGLUTENOWY)
Czas przygotowania: 10min. Czas pieczenia: 40-50min.
Składniki: 4 jaja 0,5 L łuskanych ziaren słonecznika (2 szklanki) 200g śmietany (niecała szklanka) Sól do smaku
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać śmietanę, całość wymieszać. Część ziaren zmielić (w młynku Boscha 3 pokrywki - czyli mniej więcej 1i 1/3 szklanki) i dodać do masy. Całość wymieszać. Dosypać trochę ziaren niemielonych (ze 2 łyżki zostawić do posypania). Masę wylać do formy (ja używam keksówki) i piec 40-50 minut w temp. 160 stopni (termoobieg ? nie wiem, ile czasu w innych piekarnikach) aż ciasto wyrośnie, uzyska kolor karmelu a patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z formy wygląda jak sztabka starego złota.
Ten przepis bazuje na zasadach robienia biszkoptu/sufletu i dlatego warto chleb zostawić na chwilę w lekko otwartym piekarniku.
Mnie najbardziej smakuje z wędzonym łososiem i ogórkiem oraz z musztardą, pieczoną szynką lub karkówką z obiadu i pomidorem.
Jeżeli ktoś zabiera jedzenie do pracy, to jest to też dobre rozwiązanie, ponieważ jaja i śmietana jednak sycą dłużej niż puste zapychacze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #46 : 20-03-2012, 15:48 » |
|
Czy mogą oboje pić już MO? Kiedyś dostałam informację, że dopiero jak skończy się karmienie piersią. Nie powinno się zaczynać picia MO, gdy się karmi piersią. Toksyny, które są uwalniane do krwi podczas oczyszczania wędrują również do mleka. Niech mama poczeka z piciem, ale myślę, że maluch mógłby zacząć bardzo delikatnie. http://www.bioslone.pl/oczyszczanie/mikstura
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 49
MO: 01.07.09
Miejsce pobytu: Bydgoszcz
wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #47 : 20-03-2012, 21:04 » |
|
Dzięki, mama jeszcze nie pije. Choć ma już książki, to nie wiem, czy zdecyduje się na tutejsze metody. Jest bardzo zapracowana i chyba nie tyle samozaparcia. Rodzina też raczej przeszkadza niż pomaga. Przecież "taki jest świat, nie można inaczej żyć". Dzieciątko jeszcze pije pierś a w czerwcu skończy 2 lata.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #48 : 20-03-2012, 21:16 » |
|
Przecież "taki jest świat, nie można inaczej żyć". Typowe dla homo patiens.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lodziuniag
Offline
Płeć:
Wiek: 62
MO: 15.02.2011
wiadomości: 60
|
|
« Odpowiedz #49 : 22-03-2012, 14:35 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kornelia
|
|
« Odpowiedz #50 : 04-03-2013, 16:02 » |
|
Niedawno w książce kulinarnej znalazłam dwa przepisy na chleb bezglutenowy :
CHLEB MLECZNY BEZGLUTENOWY
Skład:
- 40 dag mąki kukurydzianej - 2 dag drożdży - 200 ml mleka - jedna szklanka wody - jedna łyżka tłuszczu - dwie łyżeczki cukru - jedna łyżeczka soli
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, posypać cukrem i poczekać parę minut, aż wyrosną. Mąkę wymieszać z solą, wlać resztę wody, mleko, tłuszcz, rozczyn i wyrobić mikserem na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy, odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Przed pieczeniem zwilżyć powierzchnię ciasta wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200-250*C.
CHLEB Z MĄKI KUKURYDZIANEJ
Skład:
- 30 dag mąki kukurydzianej - 250-300 ml mleka - 1-2 jajka - 6 dag drożdży - jedna łyżeczka cukru - szczypta soli - kminek- do posypania
Sposób przyrządzenia:
Do posiekanej mąki kukurydzianej dodać rozczyn drożdżowy, jajka, lekko podgrzane mleko i sól. Ciasto dobrze wyrobić, włożyć do formy wysmarowanej masłem, posypać kminkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 40 minut.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Orchidea
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: 23-07-2011
wiadomości: 14
|
|
« Odpowiedz #51 : 16-05-2013, 06:04 » |
|
Składniki: 1 kg mąki gryczanej 300 g mąki ryżowej 3 średnie ziemniaki 50 g drożdży sól - ok.1-2 łyżki cukier - 1 łyżka oliwa 5 łyżek ziarna: słonecznik, siemie, dynia - ilosc wg uznania woda (ciepła ale nie gorąca)- ok 1 litra
Ziemniaki ugotować, ostudzić i zmielić (dodanie ziemniaków spowoduje że chleb nie bedzie się kruszył). Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilosci ciepłej wody. Wszystko razem dobrze wymieszac, jesli ciasto będzie wymagało wiecej wody to dodac tyle aby było łatwo wymieszać wszystkie składniki. Miskę z ciastem przykryć folią spożywcza i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek (u mnie 31x12) wyłożonych papierem do pieczenia i odczekać kolejne 20 min. Piec 15 min. w tem.230 stopni, nastepnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec przez kolejne 45 min.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #52 : 15-04-2016, 14:16 » |
|
Jadłam u koleżanki chleb jaglany ? la szarlotka.
Składniki: ? 1 szklanka suchej kaszy jaglanej, ? 4-5 jabłek (champion) - zetrzeć na tarce
Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać porządnie w wodzie, a jabłka zetrzeć na tarce. Składniki wymieszać. Formę keksową wyłożyć pergaminem i położyć masę. Piec 60 minut przez 60 minut, wierzch nakryć pergaminem, na koniec ściągnąć by się przyrumieniło.
Pyszne jest z podstawowymi dwoma składnikami, ale można dodać cynamon, rodzynki, orzechy, miód.
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-04-2016, 21:58 wysłane przez Kamil »
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
wiadomości: 1.375
|
|
« Odpowiedz #53 : 15-04-2016, 19:11 » |
|
Trzeba niezłej wyobraźnie żeby się tu chleba dopatrzeć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mbogdan
Offline
Płeć:
Wiek: 71
MO: 2010
Wiedza:
Miejsce pobytu: Myszków
wiadomości: 594
|
|
« Odpowiedz #54 : 17-04-2016, 16:37 » |
|
Mnie taki chleb, lub szarlotka pasuje. Już zamówiłem u córki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Wrady
|
|
« Odpowiedz #55 : 17-04-2016, 18:33 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kukułka
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 10.01.2012
Miejsce pobytu: łódzkie
wiadomości: 36
|
|
« Odpowiedz #56 : 17-04-2016, 19:16 » |
|
Wrady, pyszny jest ten chlebek. Robiłam już parę razy, tyle tylko, że dodawałam jeszcze kurkumy i piekłam w 140 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Miejsce pobytu: Skoczów
wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #57 : 17-04-2016, 20:16 » |
|
Ja też polecam ten chleb, bo jest absolutnie najszybszy do zrobienia, piekłam już wielokrotnie i jest smaczny! W sytuacjach, gdzie jest ''niezbędny'', doskonale się sprawdza. Nie zawiera nic więcej, poza biała kaszą, wodą i solą. Przechowywany w lodówce, trzyma świeżość do trzech tygodni. Osobiście polecam!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #58 : 20-04-2016, 08:49 » |
|
Trzeba niezłej wyobraźnie żeby się tu chleba dopatrzeć.
Ja tam nie wiem, chleb niejedno ma imię. Ziarno jest, woda jest i nawet dodatki. Chleb ? pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży), wyrobionego w bochny różnego kształtu i wielkości https://pl.wikipedia.org/wiki/ChlebUpiekłam samodzielnie i wyszedł dobry, ale trochę się kruszył, następnym razem dodam zmielone siemię lniane.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 59
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #59 : 21-04-2016, 07:34 » |
|
Upiekłam i wyszedł bardzo dobry, ale dałam sól kłodawską i chyba 3 łyżeczki to za dużo. Ale byłam zdumiona jak mi pięknie urósł, ze wzorowym brzuszkiem. Przyniosłam do pracy i zjedli z masłem w 5 minut.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
|