Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 00:04 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chleb bezglutenowy  (Przeczytany 105439 razy)
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #20 : 13-11-2009, 00:05 »

Więc masz dwie drogi
albo poczekać na eksperymenty innych ( ale jakoś nie widać)
albo moje ( nie wiadomo kiedy)
albo spróbować sama

Proponuję ci zmelić 3 kasze w proporcjach 100 ryżu 100 kaszy jaglanej 50 gryczanej, do tego dodać wody, nie wiem ile, musisz patrzeć jaka masa i lać powoli. Poczekać, aż postoi z 15 minut, dodać jajko, formuować je. Jeśli powstanie płynna masa, wlać do formy i upiec. Ja tak będę robić następnym razem, ale ja mam trochę doświadczeń po tych chlebach, więc wiem bardziej jak taka masa się zachowuje. Wybór należy do ciebie. Ja teraz idę spać, dobranoc

« Ostatnia zmiana: 13-11-2009, 00:08 wysłane przez Biedrona » Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Loret
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 2007-2008. Obecnie nie stosuję.
Wiadomości: 415

« Odpowiedz #21 : 13-11-2009, 19:48 »

Dziewczyny może ten przepis się przyda smile
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21546
Zapisane

Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
Novalijka
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05-01-2008
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 371

« Odpowiedz #22 : 28-01-2010, 12:26 »

Chleb gryczano - jaglany.


500 g maki gryczanej (zmielona kasza gryczana niepalona),
300 g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana),
40 g drożdży ,
350 ml wody gazowanej,
5 łyżek oleju z pestek winogron,
2 łyżeczki soli.

Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, zostawić na 15 min. Następnie połączyć wszystkie składniki, wyrobić ciasto i pozostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie wyrobić ciasto ponownie jakieś 2-3 minuty, włożyć do okrągłej foremki i znów pozostawić na godzinę. Chlebek piec w nagrzanym piekarniku ok 40 min w temperaturze 180 stopni.

Można jeszcze dodać siemię lniane, żeby chleb nie był bardzo suchy. 4 łyżki siemienia lnianego zmielić, zalać wrzątkiem i taki "klej" dodać do ciasta.
Zapisane

Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dziś to dar losu, z darów należy się cieszyć smile
change
« Odpowiedz #23 : 02-02-2010, 11:27 »

Dziewczyny a czy nadaje się do wypieku chleba takie specjalne urządzenie do wypieku chleba? Reklamują dosyć często i zastanawiam się czy jest sens kupować.
« Ostatnia zmiana: 02-02-2010, 11:29 wysłane przez Change » Zapisane
Szpilka
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 6.06.2007
Wiadomości: 171

« Odpowiedz #24 : 02-02-2010, 11:46 »

Cytat
Dziewczyny a czy nadaje się do wypieku chleba takie specjalne urządzenie do wypieku chleba
Na forum jest temat o maszynce do wypieku chleba. Wpisz w wyszukiwarce "wypiekacz".
Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #25 : 02-02-2010, 14:10 »

Dziewczyny a czy nadaje się do wypieku chleba takie specjalne urządzenie do wypieku chleba? Reklamują dosyć często i zastanawiam się czy jest sens kupować.
Nie ma sensu, bowiem byłoby dla Ciebie i Twojego chłopaka zdrowiej byłoby nie jeść w ogóle chleba, przynajmniej przez pierwsze trzy etapy Diety prozdrowotnej. Czy już się z nią zapoznałaś?     
Zapisane
change
« Odpowiedz #26 : 02-02-2010, 15:36 »

Tak, zapoznałam się z instrukcją i nawet już wiele eliminuję chociaż nie stosuję jeszcze MO. Pytam o wypiekacz z czystej ciekawości i tak na zaś. smile Mam dużo czasu wolnego, więc zbieram wiedzę póki mogę. smile Dobrze, że zwracasz uwagę, ponieważ różnie to jednak z pokusą bywa. smile
Zapisane
Bronia82
« Odpowiedz #27 : 02-02-2010, 23:11 »

Piekłam kilka chlebów z przepisów podanych przez Biedronę. Proporcje ziaren - różne. Najpierw przez około 6 dni hodowałam zakwas, postępując tak samo jak przy zwykłym, codziennie dokarmiałam go zmieloną gryką, w ilośći około jednej łyżki, z dodatkiem ciepłej wody gazowanej. Woda i zmielona kasza przez około 6 dni stały w piekarniku, w 30 stopniach. Powstały zakwas jest nieco inny niż z mąki żytniej, pachnie zdecydowanie delikatniej, słabo bąbelkuje. Po tym czasie uzbierała mi się szklanka takiego zakwasu, który po tym okresie był już częściowo zaczynem.
Do takiego zaczynu dodałam dwie szklanki zmielonej gryki, jedną ryżu, łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka łyżek zmielonej quinoi. Wymieszałam to z zakwasem, mąką, oraz zmielonym i zaparzonym, letnim już siemieniem lnianym. Później dodałam ciepłej wody mineralnej, tak by uzyskać konsystencję gęstego ciasta. Na sam koniec przyprawy - kminek, czarnuszka, trochę pieprzu, sól. Wylałam do keksówki i wstawiłam na 3 godziny do piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, początkowo z termoobiegiem. Chleb wyszedł bardzo dobry w smaku, środek wilgotny, łatwo go pokroić.
 
Zapisane
Bronia82
« Odpowiedz #28 : 03-02-2010, 21:13 »

Poniżej wklejam link do katalogu ze zdjęciami chlebów. Pierwszych kilka fotek pokazuje chleby z pierwszej porcji zakwasu. Resztę zakwasu hodowałam dalej i z niego zrobiłam następne chleby, widać je na dalszych zdjęciach. Aktualnie część zakwasu z tego wypieku przechowuję w lodówce.
http://picasaweb.google.com/Blankaan/ChlebyBezglutenowe?authkey=Gv1sRgCMex7Z_mstDOtQE&feat=directlink
Zapisane
Fasolka
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #29 : 06-02-2010, 19:39 »

Czy kasze uda się zemleć w młynku do kawy?


http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=zemle%E6&od=&from=os
« Ostatnia zmiana: 06-02-2010, 21:14 wysłane przez Grażyna » Zapisane
Novalijka
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05-01-2008
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 371

« Odpowiedz #30 : 06-02-2010, 22:13 »

Czy kasze uda się zemleć w młynku do kawy?



Z powodzeniem. Mój młynek do kawy daje sobie świetnie radę.
Zapisane

Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dziś to dar losu, z darów należy się cieszyć smile
Fasolka
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #31 : 14-02-2010, 10:42 »

Wczoraj upiekłam chleb gryczano-jaglany wg przepisu Novalijki i pierwsze wrażenie nie było pozytywne - chleb ma specyficzny smak, czuć wyraźnie siemię lniane. Stwierdziłam, że więcej go nie upiekę. Ale dziś dałam mu jeszcze jedną szansę, spróbowałam i wrażenie zupełnie inne, jest całkiem smaczny, po prostu do tego smaku trzeba się przyzwyczaić. Na pewno jest to alternatywa dla wafli ryżowych, którymi sie wspomagam od czasu do czasu, a których tak naprawdę nie lubię.
Dzięki Novalijko!
W najbliższym czasie przymierzę się do bezglutenowego zakwasu - lubię wyzwania smile
« Ostatnia zmiana: 14-02-2010, 10:46 wysłane przez Fasolka » Zapisane
Jawor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 82
MO: 2006-02-01 do 15.04.2012 i od 15.01.2013 do 13.06.2014
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 68

« Odpowiedz #32 : 15-02-2010, 09:36 »

Cytat
Wczoraj upiekłam chleb gryczano-jaglany wg przepisu Novalijki
Ten chleb jest bardzo smaczny na ciepło tzn. kromki chleba podgrzane na maśle.
Zapisane
AldonaK
« Odpowiedz #33 : 15-02-2010, 19:08 »

W którym etapie DP mogłabym ewentualnie zjeść chlebek - lambasy z tego przepisu? www.magdalirl.nazwa.pl/index6.php ? Czy spróbować i poczekać na reakcję? Czy nie ryzykować?
Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #34 : 15-02-2010, 20:31 »

Nie będzie żadnej reakcji. W pierwszym etapie jest po prostu zasada, że wszelkie wypełniacze stosujemy w ilościach symbolicznych. Lambasy to dozwolona kasza, ale w procesie pieczenia wiązania się rozrywają. To tak, jak marchew surowa i gotowana - surowa jest dozwolona, gotowana marchew i buraczki - nie.
Zapisane
Effectus
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.12.2009
Skąd: Władysławowo
Wiadomości: 166

« Odpowiedz #35 : 28-02-2010, 01:30 »

Upiekłem chleb z ryżu i kaszy jaglanej, dodałem cztery jajka, sól morską, pieprz i kminek. Nie formowałem placuszków, tylko wyłożyłem na blachę, górę posmarowałem roztrzepanym jajkiem. Piekłem 50 min. 220C. Rewelacja, kroję kółkiem do pizzy, na wierzchu zrobiła się przyrumieniona skórka, więc odwracam i smaruję masłem niby spód, kładę plasterek cwaniaka i jem. Za smacznego z góry dziękuję.
Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #36 : 28-02-2010, 11:29 »

Jak dokładnie to zrobiłeś? Możesz opisać? Ryż ugotowałeś i kaszę też? Jak dodałeś jajka - czy były np roztrzepane, czy może utworzyłeś kopczyk z ryżu i kaszy, a jajka wybiłeś do niego?
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Effectus
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.12.2009
Skąd: Władysławowo
Wiadomości: 166

« Odpowiedz #37 : 28-02-2010, 13:46 »

Gotowałem 10 min. ryż i wsypałem kaszę jaglaną. Po ugotowaniu, przełożyłem do miski do wystygnięcia, posoliłem, popieprzyłem, dałem kminek, roztrzepałem jajka i wymieszałem. Na blachę i do piekarnika. Może dzisiaj zmielę amarantus i będę piekł chleb prawie prawdziwy.
Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #38 : 28-02-2010, 18:43 »

Hmmm to właściwie nasze lambasy...
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Effectus
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.12.2009
Skąd: Władysławowo
Wiadomości: 166

« Odpowiedz #39 : 28-02-2010, 20:18 »

Tak, tylko że nie placki a placek na całą blachę i krojony na kromki.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!