Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 21:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dynia na wiele sposobów - przepisy  (Przeczytany 54711 razy)
MohSETH
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 21-10-2008
Skąd: Legnica
Wiadomości: 215

« Odpowiedz #20 : 27-10-2009, 10:02 »

Takiego smaku, żeście mi narobili, że poleciałem po dynię. Jeszcze nie wiem jak się za nią zabrać, al zobaczymy:)

Pozdrawiam
Zapisane
Lenka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567

« Odpowiedz #21 : 06-11-2009, 23:37 »

Zupa dyniowa z imbirem

Kawałki dyni (dużo) w garnku powinno być 3/4 wysokości, podlać troszkę oliwą i wodą i dusić, dodać świeży imbir ok. 1 cm korzenia, mleko kokosowe, sól – zmiksować dodać śmietankę lub nie.

W II etapie DP posypać parmezanem lub innym ostrym serem.

Pyszna i świetna na katar (imbir ostry uwaga z dawkowaniem).


Kupiłam w końcu mleko kokosowe. Ile go dodać? Czy mogę ugotować zamrożoną dynię i ile imbiru, jeśli mam już sproszkowany? Jutro zamierzam wypróbować.
« Ostatnia zmiana: 06-11-2009, 23:39 wysłane przez Lenka » Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #22 : 15-12-2009, 23:10 »

Już sproszkowany? msn-wink Najlepiej posłać go z wiatrem w pole --- to coś zgoła innego niż imbir surowy.
Zapisane

I'm going through changes
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #23 : 06-01-2010, 15:07 »

W sylwestra zakupiłam kawałek dyni. Trochę się zastanawiałam, jak ją przyrządzić. Zrobiłam coś jakby leczo, dodałam do koktajlu, ale najlepsza była w surówce z selerem-wprost wyborna! Surowa smakuje jak melon, szkoda że tak późno sobie o niej przypomniałam..
« Ostatnia zmiana: 06-01-2010, 17:25 wysłane przez Grażyna » Zapisane
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #24 : 30-09-2010, 09:28 »

Przypominam, że jest pełnia sezonu na dynię.
Wczoraj zrobiłam pyszną zupę z dyni.
Składniki:
bulion, dynia, cebula, serek topiony, śmietana, świeży imbir, pestki dyni, przyprawy w/g uznania.
Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #25 : 11-09-2011, 13:19 »


Sezon na dynie w rozkwicie. Róbmy zupy, sałatki. Zamroźmy ją na zimę. Dodajcie swoje przepisy na potrawy z dyni.

Zapisane

Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #26 : 11-09-2011, 21:41 »

W okresie jesienno - zimowym do zup dodaję dynię, zamiast ziemniaków, pokrojoną w kostkę. Grochowa, fasolowa, krupnik, jarzynowa, ogórkowa itp...
« Ostatnia zmiana: 12-09-2011, 11:47 wysłane przez Iza38K » Zapisane
Iza38K
« Odpowiedz #27 : 12-09-2011, 11:48 »

Klara gotuje przepyszną zupę z dyni. Mniam...
Zapisane
Agusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #28 : 03-10-2011, 08:01 »

Polecam pyszną ZUPKĘ DYNIOWĄ.

0,5 kg obranej dyni, 1 duża papryka żółta, średnia cebula, 3 pomidory, łyżka miodu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprz, sól, 1 łyżka masła, łyżka soku z cytryny, łyżka siekanego kopru, woda.

Warzywa zmiksować z niewielką ilością wody, potem dodać resztę składników, uzupełnić wodą. Gotować ok 1/2 godziny.
Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Jak ktoś lubi rzadszą dolewa więcej wody.
Podawać z kaszami.
SMACZNEGO.
Zapisane

Agata
Agusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #29 : 05-10-2011, 15:34 »

Dziś wymyśliłam taką surówkę z dyni:

dynia, kiszeniak, cebula, jabłko, orzechy włoskie, śmietana, musztarda, sól, pieprz.

REWELACJA.
Zapisane

Agata
Lenka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567

« Odpowiedz #30 : 05-10-2011, 17:39 »

Kiszeniak to kapusta kiszona?
Zapisane
Agusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #31 : 07-10-2011, 17:42 »

Cytat
Kiszeniak to kapusta kiszona?



Kiszeniak, to nie może być nic innego, tylko ogórek kiszony (myślałam, że jest to oczywiste).
Zapisane

Agata
Barbarka15
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #32 : 08-10-2011, 22:45 »

Teraz sezon dyniowy w pełni i czasem nie wiemy co zrobić z nadmiarem surowca gdy kupimy wielką dynię lub w ogródku wyrośnie nam ich zbyt wiele. Ja osobiście wolę tą wersję z kabaczkiem, a dynię jak jeszcze jest mniej dojrzała w środku żółta, a nie pomarańczowa.

DYNIA LUB KABACZEK NA ZIMĘ
2,5 kg dyni lub kabaczka, 0,5 kg cukru, 0,5 l wody, niepełna szklanka octu, kilka goździków, syrop z ananasa (z jednej puszki)
Dynię lub kabaczka obrać ze skórki, wydrążyć środek, pokroić w duże kawałki - paski a te na plasterki około 4mm. Zrobić syrop który 10 min. gotujemy, wyjmujemy z niego goździki a wkładamy dynię i znowu gotujemy 10 min. Gorące nakładamy do słoików i gotujemy 10 min
Zapisane

Barbara
Maninthemirror
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #33 : 30-09-2014, 11:01 »

Czy dynię można jeść bez obierania pomarańczowej skórki ?
Zapisane

Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #34 : 30-09-2014, 12:42 »

Czytałam, że są niektóre odmiany dyni np. piżmowa o orzeszkowym miąższu, którą można zapiekać i jeść razem ze skórką. Ale ja nie robiłam.  Najczęściej  kupuję dynię z zieloną skórą Muscat, bardzo łatwo ściąga się skórę i ma dużo miąższu, no i smaczne pestki.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Maninthemirror
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #35 : 30-09-2014, 12:49 »

W takim razie nie zaryzykuję smile aczkolwiek  pomyślałem że skoro ogólnie zaleca się jadanie z warzyw i owoców skórkę (błonnik) to i tu może tak jest.
Zapisane

Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #36 : 30-09-2014, 13:03 »

Poczytaj, bo z tym błonnikiem to nie tak, jak chyba myślisz: http://portal.bioslone.pl/niezrozumienie_sensu_odzywiania
http://portal.bioslone.pl/obalanie-mitow/mit-blonnika
« Ostatnia zmiana: 30-09-2014, 13:09 wysłane przez Udana » Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Jus
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.12.2012
Wiadomości: 28

« Odpowiedz #37 : 15-10-2014, 23:09 »

U nas dynia w wielu odsłonach: zupy, surówki  (ostatnio: dynia, marchewka, seler, por, jabłko, miód, ocet jabłkowy, sól, pieprz), koktajle, ciasto dyniowe z kaszą jaglaną, racuchy z dyni i kaszy jaglanej. Dzieci jedzą też kaszę jaglaną z dynią i pieczonym jabłkiem.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #38 : 17-10-2014, 07:34 »

Moja zupa dyniowa wyglada tak:
 
Składniki:
1 kg dyni (bez skóry i pestek) pokroić kostkę
3 ząbki czosnku
1 duża cebula - pokroić w kostkę
2 duże ziemniaki - pokroić w kostkę
3 marchewki- pokroić w talarki lub paski
imbir, gałka muszkatołowa
sól i pieprz
masło klarowane lub zwykłe
Wykonanie:
Czosnek i cebulę podsmażyć na maśle. Marchewkę i ziemniaki też podsmażyć dynię również podsmażyć, dodać wodę ok. 1 litr i gotować 20 minut Doprawić solą i pieprzem gałką muszkatołową, imbirem. Zmiksować.
Podawać z zieloną pietruszką i z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #39 : 19-10-2014, 20:34 »

Cytat
racuchy z dyni i kaszy jaglanej
Jus, daj przepis na takie racuchy.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!