MohSETH
Offline
Płeć:
Wiek: 40
MO: 21-10-2008
Skąd: Legnica
Wiadomości: 215
|
|
« Odpowiedz #20 : 27-10-2009, 10:02 » |
|
Takiego smaku, żeście mi narobili, że poleciałem po dynię. Jeszcze nie wiem jak się za nią zabrać, al zobaczymy:)
Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #21 : 06-11-2009, 23:37 » |
|
Zupa dyniowa z imbirem
Kawałki dyni (dużo) w garnku powinno być 3/4 wysokości, podlać troszkę oliwą i wodą i dusić, dodać świeży imbir ok. 1 cm korzenia, mleko kokosowe, sól – zmiksować dodać śmietankę lub nie.
W II etapie DP posypać parmezanem lub innym ostrym serem.
Pyszna i świetna na katar (imbir ostry uwaga z dawkowaniem).
Kupiłam w końcu mleko kokosowe. Ile go dodać? Czy mogę ugotować zamrożoną dynię i ile imbiru, jeśli mam już sproszkowany? Jutro zamierzam wypróbować.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-11-2009, 23:39 wysłane przez Lenka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #22 : 15-12-2009, 23:10 » |
|
Już sproszkowany? Najlepiej posłać go z wiatrem w pole --- to coś zgoła innego niż imbir surowy.
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #23 : 06-01-2010, 15:07 » |
|
W sylwestra zakupiłam kawałek dyni. Trochę się zastanawiałam, jak ją przyrządzić. Zrobiłam coś jakby leczo, dodałam do koktajlu, ale najlepsza była w surówce z selerem-wprost wyborna! Surowa smakuje jak melon, szkoda że tak późno sobie o niej przypomniałam..
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-01-2010, 17:25 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucy
Offline
Płeć:
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299
|
|
« Odpowiedz #24 : 30-09-2010, 09:28 » |
|
Przypominam, że jest pełnia sezonu na dynię. Wczoraj zrobiłam pyszną zupę z dyni. Składniki: bulion, dynia, cebula, serek topiony, śmietana, świeży imbir, pestki dyni, przyprawy w/g uznania.
|
|
|
Zapisane
|
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #25 : 11-09-2011, 13:19 » |
|
Sezon na dynie w rozkwicie. Róbmy zupy, sałatki. Zamroźmy ją na zimę. Dodajcie swoje przepisy na potrawy z dyni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #26 : 11-09-2011, 21:41 » |
|
W okresie jesienno - zimowym do zup dodaję dynię, zamiast ziemniaków, pokrojoną w kostkę. Grochowa, fasolowa, krupnik, jarzynowa, ogórkowa itp...
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-09-2011, 11:47 wysłane przez Iza38K »
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #27 : 12-09-2011, 11:48 » |
|
Klara gotuje przepyszną zupę z dyni. Mniam...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agusia
Offline
Płeć:
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #28 : 03-10-2011, 08:01 » |
|
Polecam pyszną ZUPKĘ DYNIOWĄ.
0,5 kg obranej dyni, 1 duża papryka żółta, średnia cebula, 3 pomidory, łyżka miodu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprz, sól, 1 łyżka masła, łyżka soku z cytryny, łyżka siekanego kopru, woda.
Warzywa zmiksować z niewielką ilością wody, potem dodać resztę składników, uzupełnić wodą. Gotować ok 1/2 godziny. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Jak ktoś lubi rzadszą dolewa więcej wody. Podawać z kaszami. SMACZNEGO.
|
|
|
Zapisane
|
Agata
|
|
|
Agusia
Offline
Płeć:
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #29 : 05-10-2011, 15:34 » |
|
Dziś wymyśliłam taką surówkę z dyni:
dynia, kiszeniak, cebula, jabłko, orzechy włoskie, śmietana, musztarda, sól, pieprz.
REWELACJA.
|
|
|
Zapisane
|
Agata
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #30 : 05-10-2011, 17:39 » |
|
Kiszeniak to kapusta kiszona?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agusia
Offline
Płeć:
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #31 : 07-10-2011, 17:42 » |
|
Kiszeniak to kapusta kiszona? Kiszeniak, to nie może być nic innego, tylko ogórek kiszony (myślałam, że jest to oczywiste).
|
|
|
Zapisane
|
Agata
|
|
|
Barbarka15
Offline
Płeć:
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69
|
|
« Odpowiedz #32 : 08-10-2011, 22:45 » |
|
Teraz sezon dyniowy w pełni i czasem nie wiemy co zrobić z nadmiarem surowca gdy kupimy wielką dynię lub w ogródku wyrośnie nam ich zbyt wiele. Ja osobiście wolę tą wersję z kabaczkiem, a dynię jak jeszcze jest mniej dojrzała w środku żółta, a nie pomarańczowa.
DYNIA LUB KABACZEK NA ZIMĘ 2,5 kg dyni lub kabaczka, 0,5 kg cukru, 0,5 l wody, niepełna szklanka octu, kilka goździków, syrop z ananasa (z jednej puszki) Dynię lub kabaczka obrać ze skórki, wydrążyć środek, pokroić w duże kawałki - paski a te na plasterki około 4mm. Zrobić syrop który 10 min. gotujemy, wyjmujemy z niego goździki a wkładamy dynię i znowu gotujemy 10 min. Gorące nakładamy do słoików i gotujemy 10 min
|
|
|
Zapisane
|
Barbara
|
|
|
Maninthemirror
Offline
Płeć:
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #33 : 30-09-2014, 11:01 » |
|
Czy dynię można jeść bez obierania pomarańczowej skórki ?
|
|
|
Zapisane
|
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #34 : 30-09-2014, 12:42 » |
|
Czytałam, że są niektóre odmiany dyni np. piżmowa o orzeszkowym miąższu, którą można zapiekać i jeść razem ze skórką. Ale ja nie robiłam. Najczęściej kupuję dynię z zieloną skórą Muscat, bardzo łatwo ściąga się skórę i ma dużo miąższu, no i smaczne pestki.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Maninthemirror
Offline
Płeć:
MO: 19-08-2014
Skąd: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 121
|
|
« Odpowiedz #35 : 30-09-2014, 12:49 » |
|
W takim razie nie zaryzykuję aczkolwiek pomyślałem że skoro ogólnie zaleca się jadanie z warzyw i owoców skórkę (błonnik) to i tu może tak jest.
|
|
|
Zapisane
|
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #36 : 30-09-2014, 13:03 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-09-2014, 13:09 wysłane przez Udana »
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Jus
|
|
« Odpowiedz #37 : 15-10-2014, 23:09 » |
|
U nas dynia w wielu odsłonach: zupy, surówki (ostatnio: dynia, marchewka, seler, por, jabłko, miód, ocet jabłkowy, sól, pieprz), koktajle, ciasto dyniowe z kaszą jaglaną, racuchy z dyni i kaszy jaglanej. Dzieci jedzą też kaszę jaglaną z dynią i pieczonym jabłkiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #38 : 17-10-2014, 07:34 » |
|
Moja zupa dyniowa wyglada tak: Składniki: 1 kg dyni (bez skóry i pestek) pokroić kostkę 3 ząbki czosnku 1 duża cebula - pokroić w kostkę 2 duże ziemniaki - pokroić w kostkę 3 marchewki- pokroić w talarki lub paski imbir, gałka muszkatołowa sól i pieprz masło klarowane lub zwykłe Wykonanie: Czosnek i cebulę podsmażyć na maśle. Marchewkę i ziemniaki też podsmażyć dynię również podsmażyć, dodać wodę ok. 1 litr i gotować 20 minut Doprawić solą i pieprzem gałką muszkatołową, imbirem. Zmiksować. Podawać z zieloną pietruszką i z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #39 : 19-10-2014, 20:34 » |
|
racuchy z dyni i kaszy jaglanej Jus, daj przepis na takie racuchy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|