Isa
|
|
« : 23-09-2009, 11:34 » |
|
Pomysł na kolorowy obiad I etap DP
• Szpinak świeży kroimy, wrzucamy na masełko do rondla, solimy, czekamy aż się poddusi, doprawiamy łyżką śmietany, startą gałką muszkatołową, ząbkiem czosnku. • Kasza jaglana gotowana z odrobiną soli i kurkumą – po ugotowaniu mieszamy z natką pietruszki. • Wołowina ( bitki): przyprawione mięso( pieprz ziołowy, kminek, sól, odrobinka octu winnego dla smaku, oleju 1-2 łyżki w zależności od ilości mięsa) - odkładamy na 30 min, żeby się zamarynowało ( im dłużej tym lepiej). Rozgrzewamy patelnię/ rondel, dodajemy tłuszcz, mięso obsmażamy z obu stron, podlewamy wodą, dokładamy posiekaną cebulę – dusimy do miękkości
|
|
« Ostatnia zmiana: 23-09-2009, 13:50 wysłane przez Rysiek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Isa
|
|
« Odpowiedz #1 : 23-09-2009, 11:56 » |
|
Sałatka z dyni i papryki
Wykrawamy z dyni i papryki żółtej, zielonej i białej, plastry/ paski Rozgrzewamy patelnię grillową. Warzywa obsmażamy niezbyt długo ( tylko tyle żeby straciły surowość). Układamy na talerzu, możemy dodać pokrojone w paski pieczone mięso z piersi kurczaka lub indyka, w późniejszych etapach diety widziałabym tu ser mozzarella lub lazur i pomidor, posypujemy natką pietruszki, świeżą bazylią lub kolendrą, pestkami dyni, słonecznikiem Polewamy sosem winegret ( łyżeczka musztardy, sok z połowy cytryny, mały ząbek czosnku, oliwa)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Isa
|
|
« Odpowiedz #2 : 24-09-2009, 10:41 » |
|
Sałatka z kaszą jaglaną
Kasza jaglana Papryka żółta Cebula Ogórek kiszony (składniki warzywne posiekać i zmieszać z kaszą – wszystko w proporcjach równych, cebuli trochę mniej) Sok z cytryny Pieprz Natka pietruszki Oliwa extra vergin
Składniki: 15 dkg kaszy jaglanej, 15 dkg żółtej papryki, 15 dkg kiszonego ogórka, 10 dkg cebuli. Dodatki: sok z cytryny, pieprz, sól, natka pietruszki, oliwa extra vergin. Wykonanie: kaszę ugotować na sypko i ostudzić. Paprykę, ogórki i cebulę posiekać, a następnie wymieszać z kaszą. Dodać do smaku dodatki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 05-11-2009, 00:33 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Isa
|
|
« Odpowiedz #3 : 28-09-2009, 09:49 » |
|
Dyniowe leczo
Składniki podaję w kolejności wrzucania do garnka na rozgrzany olej ( troszkę):
Seler pocięty w słupki ( pół dużego) Papryka pocięta w kostkę 2x2cm ( żółta, białą, zielona) Cebula pocięta w kostkę 2x2 cm Przyprawy do utłuczenia w moździerzu: kolendra, kminek, kawałek cynamonu, Pół łyżeczki kurkumy, 2cm korzenia świeżego imbiru posiekanego Dynia ok. 1 kg w kostkę ok. 3x3 cm 2 małe cukinie ( wielkość jak ogórki gruntowe) Dusić, dosolić.
Dobrze pasuje do pieczeni, rolad, bitek z mięsa wołowego ( sprawdzone wczoraj).
Koktajle warzywne ostatnio ulubione:
1. Ziarna, kapusta kiszona, imbir świerzy, kminek
2. Ziarna, dynia, marchewka, śmietana, cynamon ( substytut jak się chce czegoś słodkiego i energetycznego)
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-03-2012, 11:12 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #4 : 28-09-2009, 21:33 » |
|
Fajne przepisy, masz talent. Ja nigdy bym nie umiała tak tworzyć. Na pewno wypróbuję, tym bardziej, że cukinie i dynia już są w lodówce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Isa
|
|
« Odpowiedz #6 : 06-10-2009, 10:27 » |
|
W II etapie diety prozdrowotnej Gołąbki z mięsem i soczewicą (z góry przepraszam, jeśli piszę zbyt łopatologicznie, ale zakładam, że będą czytać także osoby mniej w kuchni biegłe) Kapusta do gołąbków – włoska, liście blanszowane, ścięty gruby nerw, (aby się ładnie zwijało) Mięso zmielone( dałam łopatkę wieprzową ) ok. 1kg + soczewica ugotowana w podobnej ilości Zeszklona cebula (2 duże posiekane w kostkę) Przyprawy: pieprz ziołowy, sól, bazylia, majeranek 4 jajka surowe Masę dobrze wymieszać, nadziewać gołąbki, układać w naczyniu przeznaczonym do zapiekania, podlać rosołem i dusić w piekarniku do skutku (garnek wyłożony na dnie liśćmi kapusty, gołąbki na wierzchu też przykryte liśćmi) Podawać z sosem pieczarkowym ze śmietaną Sałatka ziemniaczana na drugie śniadanie4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jajka ugotowane na twardo 1 duża cebula pokrojona w piórka 3 duże ogórki kiszone Oliwa, pieprz, sól, (jeśli trzeba, dla mnie wystarczy, że ogórki kiszone dają słony smak)
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-10-2009, 10:28 wysłane przez Isa »
|
Zapisane
|
|
|
|
Isa
|
|
« Odpowiedz #7 : 20-10-2009, 13:48 » |
|
Naleśniki z mąki gryczanej
Składniki: 250 g maki gryczanej drobnej 0, 5 łyżeczki soli morskiej 1 jajko 600 ml wody
Ciasto na naleśniki przed smażeniem powinno odstać przynajmniej pół godziny – dzięki temu naleśniki będą lepiej się smażyć. Jak przygotować: 1. W misce wymieszaj dokładnie mąkę, sól, jajko i wodę. Przykryj folią i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej lub na całą noc w lodówce. 2. Na patelni na mocnym ogniu rozgrzej olej, usuń nadmiar papierowym ręcznikiem i usmaż na nim cieniutkie naleśniki. Układaj naleśniki w stosik i przykryj drugim talerzem, żeby nie wyschły.
Nadziewamy serkiem śmietankowym z pesto, farszem warzywnym, farszem z mielonego mięsa itp. – można zabrać do pracy na drugie śniadanie
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-10-2009, 13:54 wysłane przez Isa »
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #8 : 20-10-2009, 15:37 » |
|
Ta sałatka ziemniaczana w wersji bez jajka jest dobrym dodatkiem do mięs.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Isa
|
|
« Odpowiedz #9 : 21-10-2009, 08:58 » |
|
A z dodatkiem zamiast jajka płatów śledzia solonego z oleju (pokrojonego w kawałki) również samodzielnym pysznym posiłkiem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #10 : 21-10-2009, 18:17 » |
|
Isa, czy tą mąkę gryczaną to kupujesz czy samam mielisz kaszę gryczaną? Jeśli mielisz - to jaką? Paloną cz nie paloną?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Isa
|
|
« Odpowiedz #11 : 22-10-2009, 08:42 » |
|
Mąkę kupiłam na targu, ale myślę, że można zmielić. Bardziej wartościowa byłaby z niepalonej kaszy. Pierwsze naleśniki mogą nie udawać się, trzeba wyczuć ilość ciasta wlewanego na patelnię, tłuszczu, trochę inaczej się rozlewa niż przy cieście z mąką pszenną. Po usmażeniu odkładam pojedynczo itd na talerz i przykrywam drugim (w cieple i wilgoci robią się bardziej elastyczne i lepiej się je później nadziewa).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Matylda
Offline
Płeć:
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #12 : 22-10-2009, 11:38 » |
|
Kupna mąka gryczana jest z kaszy palonej (przynajmniej tak smakuje). Polecam mąkę z kaszy niepalonej, czyli ze zmielonej kaszy. Dzięki za pomysł nadzienia serkiem śmietankowym, którego do tej pory w ogóle nie używałam - muszę wypróbować. Ze swojej strony polecam naleśniki gryczane ze szpinakiem. Farsz: szpinak, cukinia drobno pokrojona w kostkę (to dla uzyskania większej ilości nadzienia - z kilograma szpinaku wychodzi tylko kilka naleśników), cebula, odrobina czosnku, sól i gałka muszkatołowa. Do naleśników można dodać sera mozzarella i zapiec na patelni lub w piekarniku. Pycha!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Isa
|
|
« Odpowiedz #13 : 22-10-2009, 13:29 » |
|
Mam podobne odczucia smakowe co do mąki, spróbuję zmielić niepaloną kaszę, będzie porównanie. Fajny może być ten farsz szpinakowy! Wypróbuję.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Isa
|
|
« Odpowiedz #14 : 02-11-2009, 15:49 » |
|
Lasagne z kabaczkaKabaczek tniemy wzdłuż na płaty Farsz: Mięso z rosołu gotowane mielemy, dodajemy przesiekaną kapustę kiszoną ( 1:1), cebulę - siekaną w kostkę - przesmażamy na smalcu, Przyprawy: chińska 5 smaków, pieprz, sól, tymianek, układać warstwami, podlać rosołem, dusić do miękkości. Kopytka fasoloweUgotować fasolę, przepuścić przez maszynkę, dodać 1/4 objętości mąki ziemniaczanej, posolić Formować kopytka, wrzucać na wrzątek Podawać z bryndzą i cebulką przesmażoną lub przesmażonym boczkiem, cebulką, lub jak kto chce surówka mile widziana Sałatka ziemniaczanaziemniaki w mundurkach 6szt kiełbasa swojska - 15 dkg puszka groszku zielonego ogórki kiszone 4 cebula 3 jajka ugotowane na twardo Kroimy składniki w kostkę – mieszamy. Sosik: oliwa z oliwek + ocet winny biały+ sól, pieprz (sporo), łyżeczka musztardy – wymieszać, zalać sałatkę, jeść po schłodzeniu w lodówce Gicz cielęca duszona z rozmarynemGicz przerąbaną na 3 części obsmażamy z każdej strony na smalcu. Przekładamy do garnka, dodać 2 cebule posiekane, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, roztarty rozmaryn, 1 listek laurowy, ziele angielskie, startą skórkę cytrynową, pół szklanki białego wytrawnego wina, bulion, prawie żeby przykryć mięso. Dusić do skutku, aż mięso będzie odchodzić od kości. Obrać mięso włożyć do garnka, sos/ wywar odcedzić, resztę przetrzeć przez sito Doprawić masłem, czosnkiem, natką pietruszki - dobra na ciepło, ale na zimno na drugi dzień ( stężała w lodówce) w charakterze galarety z nóżek również pycha.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-11-2009, 02:28 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #15 : 02-11-2009, 21:46 » |
|
Mam jedno ale do tych przepisów. Z tego co wiem, to mięsa nie powinno łączyć z ziemniakami. A kiełbasa to mięso. Zastanawia mnie też dodawana przyprawa chińska 5 smaków - trochę chemii w tych przyprawach jest. Może zastąpić ją pojedynczymi przyprawami np. papryka, majeranek itp.?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Isa
|
|
« Odpowiedz #16 : 03-11-2009, 09:34 » |
|
Przyprawa chińska 5 smaków składa się z kopru włoskiego, pieprzu czarnego, goździków, cynamonu i kminu rzymskiego ( można oczywiście samemu skomponować inną mieszankę, lub czytać na opakowaniu czy nie ma chemii). Zamieszczane przeze mnie przepisy mają być inspiracją dla innych i dziennikiem mojego żywienia a nie ścisłą wskazówką. Natomiast w diecie prozdrowotnej akurat papryka przyprawowa (ani jako warzywo czerwone) nie jest wskazana w I i II etapie diety. Co do łączenia mięsa i węglowodanów - to, jeśli komuś nie szkodzi to połączenie jest dozwolone, a ziemniak jest dozwolony gotowany w mundurku lub pieczony od II etapu diety.
(więcej w temacie przyklejonym "Ziemniaki w kolejnych etapach diety...")
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-11-2009, 10:49 wysłane przez Isa »
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #17 : 03-11-2009, 18:35 » |
|
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #18 : 05-11-2009, 18:18 » |
|
Szkoda, że już nigdzie nie widzę kabaczków. Widziałam cukinię na targu ale taką wyrośnięta. I co? Co z pestkami ? Mam na myśli to lasagne z kapustą. Jedyną potrawą jaką mi brakuje w diecie to łazanki z kapustą . To byłby jakiś substytut.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Isa
|
|
« Odpowiedz #19 : 06-11-2009, 08:57 » |
|
Miałam ostatnio podobny problem … kabaczek miał zdrewniałą skórkę, obrałam a inaczej mówiąc obłupałam go z niej, wydrążyłam pestki i pokroiłam to, co zostało w cienkie plastry i układałam warstwami na przemian z mięsem itd., też wyszło dobre
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|