Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 01:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kiełki - cenne źródło witamin i minerałów  (Przeczytany 37906 razy)
Dusia53
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 75
MO: 01-04-2007
Skąd: lasy lubuskie
Wiadomości: 111

« : 20-07-2007, 15:02 »

Na pewno już kiedyś było o kiełkach, ale przybyło trochę nowych ludzi więc może napisze ktoś parę zdań z własnej praktyki. Kupiłam piętrowe miseczki do robienia kiełek, ale w opisie nie ma ile dni poszczególne kiełki muszą być nawadniane. Na pewno inny czas ma soja a inny fasola czy lucerna.
Po ilu dniach zbierać? Może ktoś podzieli się doświadczeniem?
Tak nawiasem pisząc to w sklepach jest tylko słowacki lub węgierski orkisz i amarantus. To my nic swojego rodzimego nie mamy? Smutne.
« Ostatnia zmiana: 04-07-2016, 18:09 wysłane przez ArtComp » Zapisane

dusia53
Boże, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
Evaa8
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-04-2004
Skąd: S.W.
Wiadomości: 315

« Odpowiedz #1 : 20-07-2007, 18:43 »

Wejdź na google i wpisz "kiełki" - znajdziesz tam potrzebne informacje. Swoje kiełki - to świetna sprawa - robię je już od dawna. Teraz - kiedy jest ciepło - radzę Ci przelewać je wodą kilka razy dziennie, by się nie zepsuły. Czytałam, że najlepiej gdy mają ok. 5 cm, ale można wcześniej. Są świetne! Smacznego!
« Ostatnia zmiana: 04-07-2016, 17:58 wysłane przez ArtComp » Zapisane

evaa
"Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
Dusia53
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 75
MO: 01-04-2007
Skąd: lasy lubuskie
Wiadomości: 111

« Odpowiedz #2 : 22-07-2007, 11:44 »

Wszystko dla mnie jasne poza jednym. Które trzeba moczyć a które nie? Po ilu dniach poszczególne się zbiera?
Na torebkach nie jest napisane. Całe 5 stron w googlach przeleciałam i są tylko porady jak zacząć hodowlę, słoiki, miseczki. A z tego co już się zorientowałam nie wszystkie kiełki jednakowo się zbiera.
« Ostatnia zmiana: 04-07-2016, 17:59 wysłane przez ArtComp » Zapisane

dusia53
Boże, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
lena
« Odpowiedz #3 : 23-07-2007, 10:03 »

4-6 godzin: amarant, anyż, cebula, gorczyca, gryka, kapusta, koniczyna, kozieradka, lucerna, sezam, rzodkiewka.
6-8 godzin: dynia, proso, słonecznik, soczewica.
8-10 godzin: fasola mung, jęczmień, kukurydza, owies, ryż, większość odmian fasoli.
10-12 godzin: ciecierzyca, groch, pszenica, soja.
Wiadomości z Gillian Mckeith.
A kiedy nadają się do spożycia? Ja od czasu do czasu kupuję gotowe zestawy i wtedy mogę porównać. Jedynie mam problem z brokułami - nie wiem czy meszek na nich jest pleśnią, czy tak ich natura?
« Ostatnia zmiana: 04-07-2016, 18:00 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Evaa8
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-04-2004
Skąd: S.W.
Wiadomości: 315

« Odpowiedz #4 : 23-07-2007, 12:27 »

Meszek nie jest pleśnią! Soję i groch powinno się sparzyć przed wysiewem, natomiast brokuły i len - bez namaczania. Kiełki rosną w różnym tempie - zależy na pewno od temperatury, ale podejrzewam, że również od np. tego jak mocno są wysuszone. Jeść można stopniowo - część wybieram gdy mają już ze 3 cm, reszta zostaje na 1-2 dni. Potem - tak jak napisałam - gdy mają ok. 5 cm - wyjąć, przepłukać i przechowywać w lodowce w szklanym naczyniu. Nie wiem dlaczego nie znalazłaś, ale u mnie w googlach po wpisaniu "kiełki" pierwszy temat, który wyskakuje, zawiera te informacje i wiele innych: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=kielki&lr=   

[ Dodano: 23-07-2007, 13:39 ]
Jeszcze ważna uwaga - chociaż zainteresowani na pewno to wiedzą - nasiona kupujemy w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością - nie są pryskane itp. Te z ogrodniczych - nie nadają się!
« Ostatnia zmiana: 04-07-2016, 18:02 wysłane przez ArtComp » Zapisane

evaa
"Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
Dusia53
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 75
MO: 01-04-2007
Skąd: lasy lubuskie
Wiadomości: 111

« Odpowiedz #5 : 24-07-2007, 15:13 »

Kiełek soi nie namoczyłam i urosły twarde i nie smaczne . teraz juz dzieki Wam wiem o co biega . Podoba mi sie to kiełkowanie . Teraz moczy się rzodkiewka . Dzięki za pomoc .
Zapisane

dusia53
Boże, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
nataliam
« Odpowiedz #6 : 20-08-2007, 13:56 »

Od kilku lat uprawaim kielki faktycznie w porze zimowej sa problemy co nalezy wiazac z naturalnym cyklem biologicznym.
Z wlasnego doswiadczenia wiem ,ze nie mozna scisle powiedziec ila dany rodzaj kielkow bedzie rosl, duze znaczenie odgrywa miejsce gdzie stoi kilkownica ,polecam na sloncu(na parapecie od strony wschodu ja trzymalam ).
Wazne jest aby nie dopuscic do rozwoju plesni.
Pozdrawiam,
Natalia
Zapisane
Evaa8
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-04-2004
Skąd: S.W.
Wiadomości: 315

« Odpowiedz #7 : 21-08-2007, 10:15 »

Radzilabym ostrożnie ze słoncem. Gdzies czytalam, ze nawet powinno sie zakrywac kielkownice przed nadmiarem swiatla. Ale musze to sprawdzic. Pozdrawiam  smile
Zapisane

evaa
"Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
elle
« Odpowiedz #8 : 21-08-2007, 10:23 »

Kiełki od dość dawna są "modne". Wielu dietetyków uważa je za pełnowartościowy pokarm. Proponowałabym jednak pewną ostrożność, a przynajmniej dobrze jest wiedzieć, że istnieje też inny pogląd na ich temat. Tak np. inaczej widział sorawę kiełków Gerson, twórca uznanej diety, tzw. diety Gersona. Jest to wg mnie osoba wiarygodna. Właśnie w tej diecie kiełki są zabronione, z takim uzasadnieniem: Kiełki. Zawierają niekompletne aminokwasy, wywołujące toczeń (rośliny tak bronią się przed zwierzętami), Podaję adres strony:  http://www.twojadieta.info/dieta/Gersona/ . Myślę, że nie trzeba dodawać jak straszną chorobą jest toczeń.
Zapisane
Boja
« Odpowiedz #9 : 20-03-2008, 08:30 »

To ja pozytywnie się nakręcam za każdym czytanym postem od góry, do samodzielnej hodowli, a Ty mi tu Elle tak?  A tak poważnie, wydaje mi się, że dieta Gersona jest bardzo restrykcyjną dietą dla ludzi bardzo ciężko chorych   , więc....
Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #10 : 20-03-2008, 08:32 »

Boju wydaje mi sie, ze kielki sa dla nas zakazane ze wzgledu na przyjazne srdowisko dla plesni grzybow i takich tam. Chyba sam Pan Doktor o tym pisze.
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Boja
« Odpowiedz #11 : 20-03-2008, 08:39 »

Biedrono znalazłam na prędce coś takiego
http://mikstura.kei.pl/forum/2496.htm?start=15#23519
gdzie Pan Doktor udziela malej instrukcji w temacie.
Zapisane
Editho
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454

« Odpowiedz #12 : 20-03-2008, 18:01 »

Co do kiełków to przeszukałam nasze forum i zarówno dr Janus je poleca jak i Mistrz.
Ja często robiłam kiełki, ale przestałam kiedy przeczytałam o toczeniu.
I teraz nie wiem w jakiej ilości szkodzą, a w jakiej nie i jak to jest z nimi do końca.
Osobiście wolałabym nie mieć drugiej choroby do leczenia, a z drugiej strony zdaję sobie sprawę z ich właściwości zdrowotnych.
« Ostatnia zmiana: 04-07-2016, 18:06 wysłane przez ArtComp » Zapisane

"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #13 : 21-03-2008, 13:48 »

Przepraszam Was bardzo dziewczęta za błędne informacje. Pomyliło mi się widać z opracowaniem kogoś innego.
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Editho
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454

« Odpowiedz #14 : 20-04-2008, 08:57 »

Kochani dużo było o kiełkach , ale chyba mam tu coś dla zainteresowanych.

Rzeżucha- witamina C,PP,B1,B2, potas,magnez,wapń,siarka.Podnosi odporność i poprawia nastrój.
Rzodkiewka-wit.C, siarka, ma sporo cynku
Pszenica- wit.B, C, żelazo, fosfor, cynk oraz wit.E
Lucerna- wit. B12,A,C,D,E,K, oraz lecytyna.Dodaje energii , poprawia pamięć.
Brokuł-zawiera sulforafen-fitozwiązek wspomagający organizm w walce z nowotworami,posiada koenzym Q10-tzw.eliksir młodości
Soczewica-wit. C,B,E, kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, miedź i cynk
Słonecznik- zawiera kwasy tłuszczowe i jest jednym z najlepszych naturalnych suplementów cynku i żelaza, zawiera również w dużej ilości  wit. D
Len-zawiera selen,jest  źródłem kwasów tłuszczowych i fitoestrogenów-tzw roślinnych hormonów, które wyrównują między innymi poziom hormonów w okresie menopauzy,  selen
Jęczmień- zawiera kwas krzemowy , który pozytywnie wpływa  na stan skóry
Owies- zawiera fluor i jod

Część kiełków trzeba namoczyć przed nastawieniem. Poniektóre od 12-16 godzin nawet.
Przepłukiwać 2 razy dziennie.
Do każdej porcji kiełków dobrze jest dodać kilka nasionek rzodkiewki ponieważ sama nie pleśnieje i chroni przed tym procesem inne.
Jesli ktoś sie boi jakiś pleśni może kiełki przed spożyciem wrzucić do wody o tem. 50 stopni w celu zblanszowania. We wrzątku tracą na wartości.

Soczewica -namaczanie 12 godzin, gotowa do spożycia po 3 dniach
Rzeżuchy i rzodkiewki nie namaczamy
Brokuł- namaczanie 6 godzin, najlepiej jeść 3 dniowe małe kiełki
Słonecznik-namaczanie12 godzin, do spożycia po 2-3 dniach
Soja-namaczanie 12 godzin, do spożycia po 3 dniach
Lucerna-namaczanie5-6 godzin, do spożycia po około 5 dniach
Owies-namaczanie 4 godziny, gotowe po 2-3 dniach
Proso-namaczanie 8 godzin, gotowe po 3-4 dniach
Sezam i len-namaczanie 4 godziny, gotowe do spożycia po 3-4 dniach

Ciekawostka , można też kiełkować buraka , ale nie jest zbyt smaczny(podobno-tego akurat jeszcze nie testowałam), ale ma wartości odżywcze.Kiełki raczej stosuje się dla urody talerza.Namacza się 6 godzin i po 5 dniach mamy różowe runo.

Nasiona do kiełkowania kupujemy w sklepach ze zdrową żywnością. Te przeznaczone do siania nie nadają się bo są zaprawiane chemicznymi środkami.

Jak popełniłam jakiś błąd to pewnie go znajdziecie. biggrin  
Zapisane

"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
Zibi
« Odpowiedz #15 : 20-04-2008, 16:05 »

Dzięki za post, który będzie pasował tematycznie w tym dziale.
Zapisane
Editho
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454

« Odpowiedz #16 : 20-04-2008, 16:53 »

No cóż Zibi, poproszę Pablo żeby go przeniósł do innego działu.  smile jeśli uważasz ,że tu nie pasuje, dotychczas posty o kiełkach właśnie w tym dziale się znajdowały.
Zapisane

"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
Zibi
« Odpowiedz #17 : 20-04-2008, 18:09 »

Nieporozumienie. Ten post przeniosłem z Forum Ogólnego - tutaj. Tylko, Pablo, mógłby go połączyć  z wątkiem: "Kiełki", bo moja "jurysdykcja" tego nie sięga smile.
« Ostatnia zmiana: 11-10-2011, 11:31 wysłane przez Zibi » Zapisane
Editho
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454

« Odpowiedz #18 : 20-04-2008, 18:20 »

Mea culpa....rano się długo budzę , nie pamiętałam tego        

"Rzecz ludzka mylić sie , rzecz moderatorów..poprawiać biggrin "
Zapisane

"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #19 : 20-04-2008, 18:31 »

Cytat od: "editho"
Rzecz ludzka mylić sie , rzecz moderatorów..poprawiać

To prawda! Trzeba być nadczłowiekiem na tym forum...
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!