Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 06:21 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Wesprzyj Fundacjê Bios³one --> kliknij
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Bia³y i ¿ó³ty ser  (Przeczytany 13050 razy)
Bartosz
« : 24-07-2007, 09:00 »

Dzieñ dobry ¿mijko:-) Ju¿ raz mi pomog³a¶ w odnalezieniu postu na temat spuchniêtego dzi±s³a i jestem za to bardzo wdziêczny:-) Tak siê sk³ada ¿e znowu potrzebujê twojej pomocy tzn kiedy¶ zadawa³em pytanie dr Janusowi jeszcze chyba na starym forum na temat jedzenia bia³ego i ¿ó³tego sera podczas diety antygrzybicznej. Jak zwykle mam wielkie problemy ¿eby odnale¼æ ten post wiêc bardzo proszê mi pomóc! Z góry dziêkujê i pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 02-04-2013, 22:04 wys³ane przez Whena » Zapisane
Shpeelka
« Odpowiedz #1 : 24-07-2007, 09:13 »

Nie jestem Zmijka ,ale co tam , chyba sie nie naburmuszy  msn-wink
Bartosz
Pytanie do dr Janusa. Mleko i jego wyrob

Pytanie dotyczy diety któr± stosuje osoba z kandydoz± uk³adu pokarmowego: Mleko i jego przetwory niewskazane, czyli ser ¿ó³ty i bia³y te¿ nie?! pozdr.
19.01.2007, 20:06:00

Andrzej Janus: Niewskazane jest spo¿ywanie mleka i wszelkich jego produktów kupowanych w sklepie ze wzglêdu na to, ¿e poddane zosta³y procesowi pasteryzacji czy sterylizacji i homogenizacji. Sera bia³ego z mleka krowiego je¶æ nie polecam ze wzglêdu na du¿± zawarto¶æ w nim bia³ka kazeiny, którego nasz organizm nie jest w stanie strawiæ. Ser natomiast ¿ó³ty jest produktem fermentowanym przez dro¿d¿e, wiêc nie polecam do spo¿ywania ludziom choruj±cym na kandydozê.
20.01.2007, 15:59:32
Zapisane
¿mijka
« Odpowiedz #2 : 24-07-2007, 10:48 »

Cytat od: "frytka2"
Nie jestem Zmijka ,ale co tam , chyba sie nie naburmuszy  

Dziêki, frytka.  W³a¶nie tak jest wspanaiale - gdy wszyscy sobie pomagamy.
Taka atmosfera zosta³a kiedy¶ wypracowana na tym forum, i dziêki niej dobrze siê tu czujemy.
Pozdrawiam serdecznie ciebie i Bartosza. smile
Zapisane
¿mijka
« Odpowiedz #3 : 24-07-2007, 10:59 »

Przy okazji - taka informacja odno¶nie pasteryzacji ze starego forum jeszcze :

Panie Józefie,
W swojej drugiej ksi±¿ce odradza Pan spo¿ywania produktów pasteryzowanych. Czy dotyczy to tylko nabia³u, czy równie¿ innych produktów? Je¶li podgrzewanie tak bardzo zmienia przyswajalno¶æ produktów, to w³a¶ciwie nie powinni¶my je¶æ nic gotowanego. A mo¿e ¼le Pana zrozumia³am?
Pozdrawiam serdecznie.
15.03.2007, 10:21:22

Mistrz: No nie! To jest dzia³ zdrowego rozs±dku i w³a¶nie zdrowy rozs±dek podpowiada, by nie wpadaæ w skrajno¶ci. Obróbka termiczna ¿ywno¶ci znana jest od zarania ludzko¶ci i mo¿emy byæ pewni, ¿e to, co by³o zdrowe przez dziesi±tki tysiêcy lat – zdrowe jest, i basta!
Na przyk³ad zupa gotowana w tradycyjny sposób, czyli na ko¶ciach, zawiera spore ilo¶ci witamin rozpuszczalnych w t³uszczach oraz ¿elatynê. Oczywi¶cie pewna ilo¶æ substancji od¿ywczych w wysokiej temperaturze ulega zniszczeniu. Ale to nic nie szkodzi, bowiem i ta pozosta³a czê¶æ jest zupe³nie wystarczaj±ca, byle tylko organizm zdo³a³ j± wch³on±æ z przewodu pokarmowego.
G³ówn± wad± obróbki termicznej ¿ywno¶ci jest ca³kowite zniszczenie witaminy B9 oraz przyswajalnej postaci, który ulega rozpadowi na wapñ nieorganiczny; nieprzyswajalny. Jednak ten mankament mo¿na zniwelowaæ jedz±c surówki oraz owoce. I tutaj podstawowy warunek: ani warzyw, ani owoców nie mo¿na zast±piæ pasteryzowanymi soczkami. To chyba logiczne i dodatkowych wyja¶nieñ nie wymaga.
Inn± spraw± jest mleko zawieraj±ce kazeinê, z której w procesie przemiany materii powstaj± bardzo toksyczne produkty tej przemiany, wymagaj±ce zu¿ycia du¿ych ilo¶ci witaminy B9 i wapnia organicznego do ich zneutralizowania i wydalenia. Problem w tym, ¿e w mleku i jego produktach poddanych obróbce termicznej, witamina B9 i wapñ organiczny zostaj± zniszczone, za¶ kazeina pozostaje w niezmienionej ilo¶ci.
16.03.2007, 01:41:54
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #4 : 04-12-2012, 20:59 »

Mleko - ukryta trucizna. Program "Uwaga"
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=KJkSLqYozfM&NR=1
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Rif
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 42
MO: 1/12/2010
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 500

« Odpowiedz #5 : 05-12-2012, 10:02 »

Mogê powiedzieæ, ¿e na temat mleka wiedzia³em sporo ale szoku dozna³em w 7:35 minucie. To dla mnie nowo¶æ.
« Ostatnia zmiana: 05-12-2012, 10:15 wys³ane przez Rif » Zapisane
Martika33
***

Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 15.05.2011
Wiadomo¶ci: 12

« Odpowiedz #6 : 05-12-2012, 10:34 »

A czy bêd±c na II etapie DP mozna piæ serwatkê, tak± wykonan± w domu z wiejskiego mleka?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« Odpowiedz #7 : 05-12-2012, 10:39 »

Mo¿na.
Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
Kozaczek
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159

« Odpowiedz #8 : 13-03-2013, 11:00 »

Wêgierski urz±d kontroli ¿ywno¶ci (NÉBIH) wyda³ nakaz wycofania z obrotu kilkudziesiê­ciu ton importowanego z Polski rzekomego sera ¿ó³tego - donosi rp.pl.
Jak my¶licie, ten ser wróci do polskich sklepów? Stawiam, ¿e na pewno. Kilkadziesi±t ton do kosza, to nie by³oby po polsku.

- http://www.rp.pl/artykul/219263,989242-Kolejne-klopoty-z-polska-zywnoscia.html

Zapisane
Bronco
Sta³y bywalec
***


Offline Offline

Wiadomo¶ci: 173

« Odpowiedz #9 : 13-03-2013, 11:28 »

Wêgierski urz±d kontroli ¿ywno¶ci (NÉBIH) wyda³ nakaz wycofania z obrotu kilkudziesiê­ciu ton importowanego z Polski rzekomego sera ¿ó³tego - donosi rp.pl.
Jak my¶licie, ten ser wróci do polskich sklepów? Stawiam, ¿e na pewno. Kilkadziesi±t ton do kosza, to nie by³oby po polsku.
Nic nie mo¿e siê zmarnowaæ. Mamy kryzys.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!