Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« : 07-04-2007, 10:58 » |
|
Często słyszy się, że żywność powinna być lekarstwem. To nieprawda. Zadaniem żywności jest dostarczenie organizmowi substancji budulcowych, energetycznych i regulacyjnych. I tyle! Jednak pewne dodatki poprawiające smak potraw istotnie wykazują właściwości lecznicze. Należą do nich naturalne przyprawy ziołowe oraz surowe warzywa. Jednym z nich jest niedoceniana cebula zawierająca wprost zawrotne ilości witaminy C, a także β-karoten (będący prowitaminą A) i witaminy: B1, B2 i B3 (zwana witaminą PP) oraz olejki eteryczne, saponiny, flawonoidy, ponadto organiczne związki: siarki, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Świeży szczypior zawiera także istotne ilości witaminy B9 (zwanej kwasem foliowym) niezwykle ważnej w procesie wydalania z organizmu toksyn. Lecznicze oddziaływanie cebuli na organizm jest tak wszechstronne, że zamiast rośliną przyprawową, powinno się ją nazwać rośliną paramedyczną, bowiem na takie miano z pewnością zasługuje. Trudno wymienić wszystkie dobrodziejstwa płynące z jedzenia cebuli, ale niektóre z nich to: Ze względu na zawartość sporej ilości witaminy C, cebula zapobiega stanom zapalny dziąseł, a stan naszych dziąseł jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia i, niestety, nagminnie bagatelizowany. Tymczasem każdy niedobór witaminy C ma swoje odzwierciedlenie w zmianach dziąseł. Niestety, te zmiany (tworzące się od dzieciństwa) nigdy nie ustępują całkowicie i w wieku średnim, a nawet wcześniej, dają o sobie znać objawami paradentozy – zmianami ropnymi przyzębia, ruszaniem się zębów i bólem utrudniającym, albo wręcz uniemożliwiającym dokładne pogryzienie pokarmu. Stąd już tylko krok do chorób przewodu pokarmowego i szkodliwej w gruncie rzeczy diety zdominowanej przez pokarmy niewymagające gryzienia. Zapach i lecznicze właściwości cebuli wynikają z organicznych związków siarki, które mają działanie bakteriobójcze nawet w stosunku do bakterii odpornych na antybiotyki. Owe związki mają także istotne znaczenie w zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego. Saponiny zawarte w cebuli zwiększają wytwarzanie plwociny i rozrzedzają ją, co ułatwia oczyszczanie oskrzeli z zalegającego je śluzu zmieszanego z kurzem oraz zarazkami, wychwyconymi z wdychanego powietrza. Czynne związki zawarte w cebuli zwiększają wydalanie moczu, a z nim toksycznych produktów przemiany materii, przede wszystkim mocznika, w związku z czym cebula skutecznie zapobiega kamicy moczanowej. Ponadto działanie moczopędne cebuli wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Niezwykle ważna jest także zawartość w cebuli łatwo przyswajalnych substancji mineralnych, takich jak: cynk – ważny czynnik odporności przeciwwirusowej, selen – czynnik przeciwmiażdżycowy, fosfor i wapń – budulce kości i zębów, żelazo – składnik hemoglobiny. → Reasumując: cebula zapobiega procesom przedwczesnego starzenia się organizmu, ergo: wpływa na długowieczność. Toteż zamiast wydawać ciężkie pieniądze na martwe w gruncie rzeczy suplementy jedzmy cebulę! Co najmniej jedną średniej wielości główkę albo ½ pęczka szczypiorku codziennie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-12-2008, 18:30 wysłane przez Grażyna »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
iwomis
|
|
« Odpowiedz #1 : 12-10-2007, 08:19 » |
|
Witam, zawsze dodaje cebule w miarę możliwości do potraw. Dzieci uwielbiają jajecznicę z cebulką i pizzę. Robię kanapki z pomidorem i cebulą. Nawet nie narzekają, że piecze. Chyba organizm jej potrzebuje: . Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Shpeelka
|
|
« Odpowiedz #2 : 12-10-2007, 08:24 » |
|
Tam u dołu tekstu Pana Sloneskiego przesuwa sie napis, ze wkrotve pojawia sie informacje dotyczace leczniczych wlaciwosci cebulii pokrzywy wraz z przepisami. Bylo to w kwietniu , czy cos sie pojawi wkrotce? mowia,ze jak sie czlowiek poparzy pokrzywa to wyjdzie mu to na zdrowie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Elowen
|
|
« Odpowiedz #3 : 12-10-2007, 08:41 » |
|
niedoceniana [glow=black]cebula[/glow] zawierająca wprost zawrotne ilości witaminy C, a także β-karoten (będący prowitaminą A) i witaminy: B1, B2 i B3 (zwana witaminą PP) oraz olejki eteryczne, saponiny, flawonoidy, ponadto organiczne związki: siarki, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Świeży szczypior zawiera także istotne ilości witaminy B9 (zwanej kwasem foliowym) niezwykle ważnej w procesie wydalania z organizmu toksyn.
Jestem ciekawa ile z tych wartosciowych skladnikow zostaje w cebuli po jej ugotowaniu czy uduszeniu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
iwomis
|
|
« Odpowiedz #4 : 17-10-2007, 10:22 » |
|
cebula jest wskazana nawet chorym na żołądek -tylko po przegotowaniu, więc chyba zostaje wiele dobrych składników...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Evaa8
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2004
Skąd: S.W.
Wiadomości: 315
|
|
« Odpowiedz #5 : 17-10-2007, 14:41 » |
|
Masz racje. Na chora watrobe tez, np. uduszona.
|
|
|
Zapisane
|
evaa "Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
|
|
|
Elowen
|
|
« Odpowiedz #6 : 19-10-2007, 16:10 » |
|
Dzieki za odpowiedz! Macie racje, ale gotowane warzywa tez dzialaja pozytywne na organzm. Jednak sposob przygotowania ich zmienia zastosowanie po prostu. Jednak jestem ciekawa w jakim stopniu warzywa (i owoce) traca witaminy po ugotowaniu ... i czy w ogole traca?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Evaa8
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2004
Skąd: S.W.
Wiadomości: 315
|
|
« Odpowiedz #7 : 19-10-2007, 18:25 » |
|
Traca chyba z 1/4...gdzies bylo.
|
|
|
Zapisane
|
evaa "Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
|
|
|
Zibi
|
|
« Odpowiedz #8 : 21-10-2007, 13:46 » |
|
Minerały są bardziej odporne na obróbkę kulinarną niż witaminy, ale za to znaczne straty ich można ujawnić podczas wyługowywania, tj.: płukania, zamaczania, odlewania wywarów. W przypadku odlewania straty składników mineralnych wynoszą: 31-63 potasu; 16-69 magnezu; 14-69-miedzi;19-43 % cynku. Dlatego też warzywa przeznaczone do gotowania powinny być zalane małą ilością wody wrzącej, gotowane krótko i mało rozdrobnione. Najlepiej gotować na parze. Straty witamin rozpuszczalnych w tłuszczach są związane z procesem utleniania, zaś wit. z grupyB oraz wit. C -ulegają ubytkom podczas procesów gastronomicznych, gdyż są łatwo rozpuszczalne w wodzie i wykazuja dużą wrażliwość na czynniki środowiskowe, tj.: wysoką temp., zmianę ph lub działanie światła.W warzywach i owocach do znacznych strat wit., a szczególnie C i folianów dochodzi na skutek blanszowania, gotowania i sterylizacji. Np. straty wit. C podczas moczenia ziemniaków - do 10%; w surówkach podczas przetrzymywania - do 50 %. Mrożenie jest najlepszym sposobem na mniejsze ubytki - do 10%. W wyniku obróbki mięso traci do ok.40% wit. 'TIANINY i wit. B6. Mięso, im mniej zawiera tłuszczu, tym więcej zawiera wit. z grupy B. Aby nie dopuścić do dużych strat w warzywach i owocach należy: - myć przed obieraniem; - obierać b. cienko; - obrane warzywa i owoce szybko płukać i nie przetrzymywać długo w wodzie /można je gotować w tej samej wodzie co się uprzednio moczyły/; - nie płukać i nie trzymać w wodzie warzyw, które już zostały rozdrobnione; - rozdrabniać przed dalszą obróbką bezpośrednio, aby uniknąć dodatkowych strat składników odżywczych; - warzywa i owoce obrane, lub rozdrobnione należy chronić przed światłem i dostępem tlenu; można dolać do nich olejów lub jogurtów; - do rozdrabniania używać tylko narzędzi nierdzewnych i przechowywać w niealuminiowych pojemnikach.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-11-2009, 18:16 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Elowen
|
|
« Odpowiedz #9 : 23-10-2007, 07:12 » |
|
Dzięki zibi! :padam:
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tamary
|
|
« Odpowiedz #10 : 25-01-2008, 19:42 » |
|
Moja córkę z powiekszonych kilka lat wezłów wyleczyła pani doktor - powiedziała nie mam juz pomyslu jedynie cebula!!! Okład z cebuli utartej 3 dni smrodu w domu i porzegnałysmy wezły, z którymi walka trwała pare lat ok 5 . Pozdrawiam Tamara .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #11 : 25-01-2008, 20:14 » |
|
Ja bardzo lubię cebulkę. Smaruję kromkę majonezem, na to drobno posiekana cebulka, pieprz i troszkę soli. Mnie tak smakuje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Nela_23
|
|
« Odpowiedz #12 : 25-01-2008, 21:29 » |
|
Do Tamary: szkoda, że ta pani doktor nie zaczęła od tej cebuli właśnie nie minęłoby 5 lat tylko trzy dni. jednak lepiej póżno niż za późno
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
DorotaO
Offline
Płeć:
Wiek: 51
MO: 01.10.2007
Skąd: małopolska
Wiadomości: 20
|
|
« Odpowiedz #13 : 29-01-2008, 21:37 » |
|
Zgadzam się z tym, że cebula i czosnek to "naturalne antybiotyki", bo kiedyś bardzo dużo jadłam. Niestety w obecnej chwili po zjedzeniu cebuli nie mówiąc już o czosnku mam okropne gazy, wzdęcie, ból brzucha i ogólny nieład w żołądku i jelitach. Nawet kiedy piję MO nie ma poprawy. Natomiast mój syn (2,5 roku) przy piciu syropu z cebuli na kaszel (cebula+miód) reaguje luźną kupką i "warczeniem w jelitach jakby miały za chwilę wyskoczyć z brzuszka". Jaka jest tego przyczyna, czy można temu jakoś zaradzić?
|
|
|
Zapisane
|
dorota
|
|
|
tamary
|
|
« Odpowiedz #14 : 01-02-2008, 11:55 » |
|
Oczywiscie że lepiej póżno niz wcale. Ale ta cebula to tylko dlatego ze to był poszukujacy lekaz i nie pchał dziecku antybiotyków Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fiona50
|
|
« Odpowiedz #15 : 13-05-2008, 17:56 » |
|
Witam Pytacie ile wlasciwsci traci cebula po ugotowaniu,czy duszeniu. Chyba niewiele. Kiedys bardzo dokuczaly mi hemoroidy,a wiem z autopsji ze moja babcia stosowala na takie dolegliwosci wlasnie cebule. Ugotowalam, wlasciwie to rozgotowalam 1sztuke i wyjelam z niej ten rdzen od kielkow, po czym zalozylam doodbytniczo jak czopek. trktowalam moj odbyt cebula kilka dni z rzedu, a po pierwszym juz poczulam ulge. po tygodniu problem zniknal na 33 lata,bo dzialo sie to po porodzie mojej corki, a spokoj z ta przykra dolegliwoscia mam do dzis. Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mr. R
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295
|
|
« Odpowiedz #16 : 07-07-2008, 19:35 » |
|
Cebula czerwona jest w smaku łagodniejsza od białej, słodsza - pieczona, jest pysznym dodatkiem do np. polędwiczek wieprzowych.
Właśnie,po upieczeniu jest bardzo słodka... różni się ilością cukrów od zwykłej, białej cebuli ? Wiadomo jaki jest jej IG ? Jest dozwolona w I etapie leczenia ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
eviluk
|
|
« Odpowiedz #17 : 20-07-2008, 11:07 » |
|
Tamary, A mogłabyś dokładniej powiedzieć jak tą cebulę nałożyć i jak długo trzymać? Bo też walczę z węzłem u synka. Pozdrawiam, Ewa
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
tamary
|
|
« Odpowiedz #18 : 20-12-2008, 14:04 » |
|
Tamary, A mogłabyś dokładniej powiedzieć jak tą cebulę nałożyć i jak długo trzymać? Bo też walczę z węzłem u synka. Pozdrawiam, Ewa
Sprawa jest bardzo prosta - Natłuszczasz szyje i okład robisz z tartej cebuli na małych oczkach np. na wacie i owijasz. Dalej owijasz ceratką i ciepłym szalikiem . I to wszystko Pozdrawiam Tamara
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grażyna
|
|
« Odpowiedz #19 : 20-12-2008, 18:22 » |
|
Tamaro, wzruszasz mnie doprawdy swą chęcią przyjścia z pomocą. Dawno tu nie zaglądałaś. Jeśli mogę Ci jakoś pomóc w sprawnym poruszaniu się po Forum, to pytaj. Może na początek wyświetl stronę główną i poczytaj ostatnie posty - według daty. Zorientujesz się, co Cię najbardziej interesuje - tematy ogólne, czy może dziecięce. A może dyskusje w Hyde Parku... Powodzenia. Aha, i uzupełnij profil, po zmianach technicznych trzeba to zrobić na nowo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|