Martucha
Offline
P³eæ:
Wiek: 46
MO: 15-09-2008; Mê¿yk 14-09-2009
Sk±d: £ód¼
Wiadomo¶ci: 44
|
|
« : 13-10-2009, 10:26 » |
|
Proszê o przeanalizowanie jad³ospisu mojego 2-letniego synka. Nie wiem czy dobrze go karmiê i czy dostaje wszystko to co m³ody organizm potrzebuje do wzrostu. Od 2 miesiêcy nie podajê ju¿ mleka (Bebilon pepti) i mam w±tpliwo¶ci czy dobrze zrobi³am.
I ¶niadanie (ok. godz. 8): Jajecznica na ma¶le z 1 jajka + ma³y pomidor lub\i ma³y ogórek kiszony. II ¶niadanie (ok. 10): Owoc (jab³ko, gruszka, brzoskwinia, banan) Obiad (14-15): Kasza (gryczana, jaglana, manna - rzadko), warzywa sezonowe gotowane (2-3 rodzaje), miêsko (raz w tygodniu gotujê wiêksz± ilo¶æ np. szynki i kawa³ek wo³owiny, czasem piersi z kurczaka, mielê i mro¿ê). To wszystko razem podgrzewam z dodatkiem oliwy lub mas³a. Do tego surówka z marchewki, kapusty kiszonej lub ogórek kiszony. Podwieczorek: Owoc Kolacja (ok. 19): To co na obiad ale bez miêsa.
Do picia dostaje rozcieñczone soki (1:3) lub wodê z miodem i cytryn±. Czasem w ci±gu dnia zje biszkopta, kilka paluszków s³onych, ³y¿eczkê miodu.
Czekam na uwagi i sugestie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stañczyk
|
|
« Odpowiedz #1 : 13-10-2009, 10:55 » |
|
Od 2 miesiêcy nie podajê ju¿ mleka (Bebilon pepti) i mam w±tpliwo¶ci czy dobrze zrobi³am.
A co dziecku dobrego daje takie mleko? Dwudziesto-miesiêczne dziecko zjada ju¿ wszystko, wiêc nie potrzebuje mleka matki, a co dopiero takiego sztucznego szajsu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #2 : 13-10-2009, 12:05 » |
|
Do jajecznicy mo¿na jeszcze podawaæ (tak samo, jak dla doros³ych) fasolkê szparagow±, cukiniê - póki jest, warzywa korzeniowe. Pomidory ju¿ coraz mniej warte, a ogórek kiszony bardziej pasuje do obiadu.
Na obiad lepiej by³oby dawaæ miêsko ¶wie¿o przygotowane, nie - mro¿one i potem odgrzewane. Mro¿one produkty powinno siê podawaæ raczej wyj±tkowo.
Najzdrowsze miêso: - ¶wie¿y tatarek uskrobany w domu z kawa³ka polêdwicy przy pomocy ostrego no¿a, z ¿ó³tkiem, oliw±, cebulk± i przyprawami, - gotowane miêso roso³owe (rostbef, szponder, prêga - ze wzglêdu na szpik), - mielona cielêcina lub wieprzowina na pulpeciki, kotlety (mo¿na ugotowaæ, udusiæ lub usma¿yæ), - pieczone miêso (oprócz wieprzowiny mamy przecie¿ inne gatunki, na przyk³ad baranina, królik, zdrowsze od drobiu, ale i drób, je¶li swojski, mo¿na czasami podawaæ). Zw³aszcza wieprzowinê i drób powinno siê bardzo troskliwie doprawiaæ i nie nadu¿ywaæ (je¶æ na okr±g³o przez kilka dni), gdy¿ te gatunki miêsa s± wych³adzaj±ce i dzia³aj± ¶luzotwórczo na organizm.
Takie jedzenie, jak biszkopt czy s³one paluszki nie zawiera ¿adnych warto¶ciowych sk³adników od¿ywczych - s± to "puste kalorie". A wiêc nie na co dzieñ.
Napoje z soków oraz z dodatkiem cytryny dzia³aj± wych³adzaj±co, do przyjêcia w upa³y, a poza upa³ami nie codziennie, raczej wyj±tkowo. Najzdrowsze napoje, to: - woda ¼ródlana lub kranówka (zale¿y od jako¶ci miejscowej wody) z filtra, w którym wk³ad wymienia siê nie rzadziej, ni¿ co miesi±c - zimna lub gor±ca, - koktajl b³onnikowy - niezbyt gêsty z dodatkiem wody ¼rólanej lub mineralnej (niewielkie ilo¶ci, wy³±cznie niegotowanej), - niektóre herbaty oryginalne (wy³±cznie ¶wie¿o parzone, ale niemocne) lub zio³owe, kawy zbo¿owe z dodatkiem miodu, s³odkiej ¶mietanki (nie-UHT), - lekkie kompoty (podgrzewane do zagotowania, nie gotowane d³ugo). Z miodem w napojach tak¿e nie nale¿y przesadzaæ, wystarczy 1-2 razy dziennie ten dodatek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Martucha
Offline
P³eæ:
Wiek: 46
MO: 15-09-2008; Mê¿yk 14-09-2009
Sk±d: £ód¼
Wiadomo¶ci: 44
|
|
« Odpowiedz #3 : 13-10-2009, 13:20 » |
|
Dziêkujê Gra¿ynko za odpowied¼. Czyli dodam inne rodzaje miês i nie tylko gotowane. Posi³ki przygotowujê zawsze wieczorem a babcia podgrzewa i podaje ma³emu na obiad. Wiem, ¿e lepsze jest jedzenie ¶wie¿o przygotowane ale nie mam takiej mo¿liwo¶ci.
Co do mleka modyfikowanego to teraz wiem, ¿e jest ma³emu do niczego niepotrzebne a wrêcz szkodliwe. Ale presja otoczenia jest ogromna. Bo jak to dziecko nie pije mleka, przecie¿ ro¶nie, potrzebuje wapnia - powtarzaj± mamy, babcie, kole¿anki, ... I tak uwa¿aj± mnie za dziwol±ga bo gotujê obiadki (przecie¿ gerberki s± takie zdrowe), przesta³am szczepiæ, nic nie robiê jak dziecko kicha i kaszle a teraz skazujê dziecko na po³amanie wszystkich koñczyn bo nie pije mleka i nie je danonków.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Novalijka
Offline
P³eæ:
MO: 05-01-2008
Wiedza:
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 371
|
|
« Odpowiedz #4 : 13-10-2009, 13:36 » |
|
I tak uwa¿aj± mnie za dziwol±ga bo gotujê obiadki (przecie¿ gerberki s± takie zdrowe), przesta³am szczepiæ, nic nie robiê jak dziecko kicha i kaszle a teraz skazujê dziecko na po³amanie wszystkich koñczyn bo nie pije mleka i nie je danonków. Tak, wyrodna matka Witaj w klubie Martucha, mnie te¿ otoczenie nie rozumie, có¿ to ich problem
|
|
|
Zapisane
|
Wczoraj to ju¿ historia, jutro to tajemnica, a dzi¶ to dar losu, z darów nale¿y siê cieszyæ
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #5 : 13-10-2009, 13:54 » |
|
Dlatego (z powodu wapnia) nale¿y dodaæ wiêcej jaj i zielonych warzyw - szczypiorku, jarmu¿u, broku³ów, brukselki, kapusty, fasolki szparagowej oraz fasoli (zupa fasolowa, fasola z warzywami i boczkiem). Koktajl jest dobrym ¼ród³em wapnia (nasiona s³onecznika, orzechy). Bardzo bogatym ¼ród³em wapnia jest ma¶lanka (tyle, co mleko).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jomich
|
|
« Odpowiedz #6 : 14-10-2009, 07:24 » |
|
Dopiszê siê tutaj z dwoma pytaniami. A je¶li 18-to miesiêczny maluch nie mo¿e je¶æ jajek (b ostre wymioty po dowolnej ilo¶ci ¿ó³tka), to jak te cenne jajkowe sk³adniki uzupe³niæ?
Synek mia³ przed³u¿aj±c± siê ¿ó³taczkê i kiepskie próby w±trobowe - od jakiego oleju powinni¶my zacz±æ MO?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-09-2012, 19:16 wys³ane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #7 : 14-10-2009, 07:40 » |
|
Najlepiej jednak rozpocz±æ od oliwy i zapewniæ po kolei ochronê ca³ego uk³adu pokarmowego.
Jajek nie mo¿na zast±piæ niczym innym - nie ma nic równie warto¶ciowego. W jakiej postaci podawa³a¶ jajka, z jakim t³uszczem? Mo¿na jedynie próbowaæ jaj przepiórczych. Czy ju¿ próbowa³a¶?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jomich
|
|
« Odpowiedz #8 : 14-10-2009, 09:07 » |
|
Podawa³am jajka w zupce i same gotowane i zawsze reakcja byla taka sama.Nawet b minimalna ilo¶c ¿ó³tka wywo³ywa³a ogromne wymioty.
Przepiórcze spróbowa³am raz-by³o to samo.
Mo¿e podejmê jeszze jedn± próbê z przepiórczymi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Martucha
Offline
P³eæ:
Wiek: 46
MO: 15-09-2008; Mê¿yk 14-09-2009
Sk±d: £ód¼
Wiadomo¶ci: 44
|
|
« Odpowiedz #9 : 15-10-2009, 10:10 » |
|
Czy dobrym pomys³em by³oby dodawanie zmielonego s³onecznika i orzechów (ok. 1 ³y¿eczki) do obiadku? M³ody za nic nie chce piæ KB.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #10 : 15-10-2009, 14:31 » |
|
Czy dobrym pomysłem byłoby dodawanie zmielonego słonecznika i orzechów (ok. 1 łyżeczki) do obiadku? Młody za nic nie chce pić KB.
Facet to zawsze ma muchy w nosie - może szklaneczkę whisky? Porównaj http://bioslone.pl/forum2/index.php?topic=6811.msg81800#msg81800Masz pewnie na myśli świeżo obrane (słonecznik bez łusek)? Chyba dobry byłby specjalny młynek do orzechów, bo w blenderze to tłuste będzie się źle rozdrabniało. Ale można dodawać, jeśli dziecko dobrze je toleruje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Martucha
Offline
P³eæ:
Wiek: 46
MO: 15-09-2008; Mê¿yk 14-09-2009
Sk±d: £ód¼
Wiadomo¶ci: 44
|
|
« Odpowiedz #11 : 16-10-2009, 10:46 » |
|
My¶la³am o s³oneczniku ³uskanym suszonym. A ziarna i orzechy do koktajlu mielê w m³ynku do kawy i nie ma ¿adnych grudek. Mój m±¿ jak zobaczy³ z czego robiê koktajl to powiedzia³, ¿e tego nie bêdzie pi³. Ale wypi³. Ach ci faceci, czasem gorzej ni¿ z dzieæmi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|