Niemedyczne forum zdrowia
26-04-2024, 21:07 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Temp. do jakiej można podgrzać mleko  (Przeczytany 19030 razy)
Piotrb111
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569

« : 04-08-2007, 18:48 »

Czy ktoś orientuje się do jakiej temp. można podgrzać mleko kozie lub krowie, żeby nie straciło swoich wartości głownie wapnia?
Zapisane
Aniela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 73
MO: 11-01-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 59

« Odpowiedz #1 : 05-08-2007, 19:00 »

Interesuje mnie to samo. Dodatkowo mam pytanie, czy tzw. mleko filtrowane, na którego opakowaniu pisze, że jest pasteryzowane w niskiej temperaturze (jakiej - nie pisze) jest mlekiem zdrowym? Ja myślę, że pasteryzacja to pasteryzacja, w wyższej krótko, w niższej długo (z drugiej książki p. Słoneckiego) i to dyskwalifikuje mleko jako zdrowy produkt, ale czy mam rację? No i jak to jest z tym filtrowaniem mleka?
« Ostatnia zmiana: 05-02-2021, 20:26 wysłane przez Kamil » Zapisane
Piotrb111
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569

« Odpowiedz #2 : 06-08-2007, 06:07 »

Aniela więc jedno wiem, pasteryzowane mleko to na pewno nie to co surowe i jest tak jak pisał  pan Józef w książce. Co do reszty pytania to nie wiem.
Zapisane
Piotrb111
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569

« Odpowiedz #3 : 08-08-2007, 10:51 »

Rozumiem z tego że temperatura 48% jest temperaturą bezpieczną dla mleko i nie traci ono pozytywnych wartości?
Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #4 : 26-05-2013, 19:15 »

Wątek od 5 lat nieaktywny, choć jego temat chyba nie został wyczerpany...
Zastanawiam się właśnie nad tą samą kwestią, bo często kupuję mleko na targu na zsiadłe lub serek serwatkowy. Czy wcześniej powinnam je mocno podgrzać celem pozbycia się ewentualnych bakterii? Jeśli tak to do jakiej temperatury i czy jest to od czegoś zależne, np. mleko z porannego dojenia, mleko wczorajsze.
Zapisane
Anya
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203

« Odpowiedz #5 : 26-05-2013, 19:46 »

Jak go podgrzejesz za mocno to się nie zsiądzie. Trzeba będzie dodać coś, aby się zsiadło. U nas mama kiedyśtam podgrzewała, ale takie już zsiadłe, żeby było bardziej "sztywne" i ser się lepszy zrobił.
Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #6 : 26-05-2013, 19:56 »

To ciekawe co piszesz. Wydawało mi się, że kiedyś robiło się u mnie w domu zsiadłe mleko z takiego uprzednio przegotowanego...
Zapisane
Anya
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203

« Odpowiedz #7 : 26-05-2013, 20:04 »

Można przecież sprawdzić i przetestować co piszę. Nastawić przegotowane mleko i poczekać. Ja twierdzę, że zagotowane mleko nie zsiądzie się nigdy, chyba, że dodać do niego po przestudzeniu jogurtu, zsiadłego mleka albo soku z cytryny, ew. podpuszczki. Z sokiem wyjdzie z tego tylko ser o specyficznym smaku. Mleko owszem stawiało się w ciepłe miejsce i czekało. Potem, żeby skrzep na ser był bardziej ścisły można to było delikatnie podgrzać przed odcedzeniem serwarki.
Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #8 : 26-05-2013, 20:28 »

Tak też zrobię. Metoda prób i błędów to też fajne doświadczenie. msn-wink
Doczytałam, że tylko w przypadku przygotowywania domowego jogurtu Mistrz zaleca podgrzanie mleka do temperatury 60˚ C.
W innych przypadkach lepiej nie szaleć z wysoką temperaturą.
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #9 : 26-05-2013, 20:41 »

Czy ktoś orientuje się do jakiej temp. można podgrzać mleko kozie lub krowie, żeby nie straciło swoich wartości głownie wapnia?

A po co podgrzewać? Wiadomo, że surowe prosto od krowy najzdrowsze, jeśli w ogóle...
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #10 : 26-05-2013, 20:45 »

Po drugie podgrzewanie mleka to podchodzenie pod pasteryzacje.
Zapisane

Brer
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012.01.23
Wiedza:
Skąd: Między stolicą a Mazurami
Wiadomości: 655

« Odpowiedz #11 : 26-05-2013, 21:19 »

Cytat
A po co podgrzewać? Wiadomo, że surowe prosto od krowy najzdrowsze, jeśli w ogóle...
Bo taki ciepły napój z miodem jest smaczniejszy niż na zimno.
Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #12 : 26-05-2013, 22:24 »

Myślę, że chodzi nie tyle o smak co o zabicie ewentualnych bakterii.
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #13 : 26-05-2013, 22:32 »

Jakich bakterii?
Zapisane

Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #14 : 26-05-2013, 22:39 »

Bo taki ciepły napój z miodem jest smaczniejszy niż na zimno.

Chyba nikt poważny, chcący napić się ciepłego mleka nie pyta o jego temperaturę. Ciepły napój ma być ciepły i tyle.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Brer
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012.01.23
Wiedza:
Skąd: Między stolicą a Mazurami
Wiadomości: 655

« Odpowiedz #15 : 26-05-2013, 22:49 »

Mógłby zapytać jeśli chce mieć ciepły napój, który nie został podgrzany na tyle, by strać cenne składniki.
Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #16 : 26-05-2013, 23:46 »

Jakich bakterii?
Różnych bakterii patogennych, które mogłyby się w mleku pojawić z powodu choroby krowy czy braku odpowiedniej higieny podczas dojenia.
Być może taka sytuacja jest na tyle rzadka, że mało istotna, ale jeśli ktoś miałby się obawiać to dobrze gdyby wiedział do jakiej temperatury można mleko podgrzać, aby nie straciło swojej wartości.
« Ostatnia zmiana: 05-02-2021, 20:26 wysłane przez Kamil » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #17 : 27-05-2013, 00:09 »

Najbezpieczniej naświetlić.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Poulet
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05.03.2010
Wiadomości: 43

« Odpowiedz #18 : 27-05-2013, 07:39 »

Bez przesady, ludzie pili kiedyś mleko prosto od krowy i dożywali 100 lat, ja mleka wiejskiego, prosto od gospodarza, nigdy nie podgrzewam, zostawiam na dzień lub dwa aż się zsiądzie, i tak je spożywam.
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #19 : 27-05-2013, 08:29 »

Gdyby tylko chciało się poczytać to co jest pod nosem... można by uniknąć naświetlań.
Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!