Niemedyczne forum zdrowia
24-04-2024, 00:18 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Temp. do jakiej można podgrzać mleko  (Przeczytany 18957 razy)
Bitwoman
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191

« Odpowiedz #20 : 27-05-2013, 11:34 »

Włączę się do dyskusji w związku z tym, że mleko niepasteryzowane podgrzewam razem z jajkami i cukrem aby zrobić bazę na lody. Zgodnie z instrukcją ma się ono nie zagotować, lecz ma być gorące. Moim zdaniem temperatura powyżej 90 stopni Celsjusza wywołuje w mleku niekorzystne zmiany. Poniżej tej temperatury zmiany są niewielkie.
"Ogrzanie mleka do 60°C ;C przez 30 minut obniża rozpuszczalność związków wapniowych i fosforanowych o 1%. Ogrzanie do temperatury 82°C w tym samym czasie zmniejsza rozpuszczalność o 10%."
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 12:16 wysłane przez Whena » Zapisane

"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho
Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!