K'lara
|
|
« : 21-03-2012, 16:13 » |
|
Sosy są dodatkami do sypkich, suchych potraw, którym nadają soczystości. Podnoszą one smak i uzupełniają wartość odżywczą potraw. Podawane są do potraw gorących a także do zimnych mięs, wędlin, jaj, sałat warzywnych i liściastych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #1 : 21-03-2012, 16:20 » |
|
MAJONEZ Składniki:2-3 żółtka wiejskich jaj lub 1 całe jajko 230 g oleju słonecznikowego lub sojowego( bardzo dobrze sprawdza się olej z pestek winogron)– maksymalnie 250 g, czyli szklanka 1 łyżka białego octu winnego 1/2 łyżeczki soli – zależy, czy lubimy słony 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy Uwagi:Do zrobienia majonezu potrzebne są: - blender ręczny, przez niektórych nazywany „żyrafa“ - słoik o kształcie i wymiarach odpowiadającym końcówce blendera, tak, by zmieściła się ona w otworze słoika. Majonez robiony jest bezpośrednio w słoiku, w którym później będzie przechowywany. Jeśli nie macie takiego słoika, majonez można zrobić np. w wysokim pojemniku od blendera. Wykonanie:1. Samą końcówkę blendera wkładamy na ok. godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki. (ważne!) 2. Do słoika wbijamy 2-3 żółtka lub 1 jajko (jeżeli wybraliśmy wersję majonezu z 1 jajkiem), wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy musztardę. 3. Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku - musi dotykać dna. Włączamy blender, po czym pierwsze kilka sekund absolutnie nie ruszamy blenderem - musi dotykać dna do momentu aż dolna część składników uzyska kolor i konsystencję gęstego majonezu. Od tego momentu należy podnosić końcówkę blendera bardzo powoli tak, aby reszta majonezu stopniowo uzyskiwała kolor. Dopiero na samym końcu dość szybko opuszczać i podnosić końcówkę : pozwoli to na wyrównanie gęstości majonezu na całej wysokości. Majonez można przechowywać w lodowce do 10-14 dni. Majonez własnej produkcji daje ogromne pole do popisu i jeszcze większą satysfakcję pod koniec. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać pieprzu, papryki czy czosnku. http://passionfruit.blox.pl/2011/05/Majonez-domowy.htmlSprawdziłam: rewelacyjny smak i błyskawiczne wykonanie. Konsystencja bez zarzutu.//Klara27Link do wątku o majonezie, tutaj można komentować i zamieszczać swoje uwagi: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=14045.0
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-06-2012, 20:32 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #2 : 21-03-2012, 16:23 » |
|
SOS TATARSKISkładniki: 6 łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu 2 ogórki konserwowe garść marynowanych pieczarek Wykonanie:Wymieszać majonez z musztardą chrzanem. Dodać drobno posiekany ogórek wraz z drobno posiekanymi pieczarkami. Ilość zależy od wielkości ogórków i pieczarek. Ogólnie powinno być ich sporo w sosie. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. http://passionfruit.blox.pl/2012/03/Sos-tatarski.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #3 : 21-03-2012, 16:32 » |
|
MAJONEZ BAZYLIOWY
Składniki: Majonez zrobiony wg przepisu powyżej 1 szklanka listków świeżej bazylii
Wykonanie: Porwać listki bazylii na małe kawałeczki (można pociąć nożyczkami) Ukręcić majonez, pod koniec 'kręcenia' dodać porwane listki bazylii. Wszystko razem krótko zmiksować.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #4 : 21-03-2012, 16:53 » |
|
SOS CHRZANOWYSkładniki:100 g chrzanu (najprościej wziąć Polonaise 180 g w słoiczku) http://www.polonaise.com.pl/gal/chrzan_gal_d.jpg250 ml wywaru warzywnego lub rosołu 1/2 szklanki gęstej, wiejskiej śmietany 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, cukier, ocet (jabłkowy lub winny biały) Wykonanie.Do zimnego wywaru dodać mąkę ziemniaczaną, chrzan, zagotować, dodać sól, cukier, ocet do smaku. Do przygotowanego ciepłego sosu dodać śmietanę, wymieszać.
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-03-2012, 17:40 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #5 : 21-03-2012, 17:00 » |
|
SOS KOPERKOWY
Składniki: 250 ml rosołu 3 łyżki drobno posiekanego zielonego koperku 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól 1 łyżka masła
Wykonanie: Koperek drobno posiekać. Zimny rosół zmieszać z mąką ziemniaczaną, posolić, zagotować, połączyć z koperkiem, dodać masło, śmietanę.
Uwagi: W ten sam sposób można wykonać sos szczypiorkowy, dodając posiekany drobno szczypiorek zamiast koperku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Barbarka15
Offline
Płeć:
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69
|
|
« Odpowiedz #6 : 23-03-2012, 23:56 » |
|
SOS CZOSNKOWY
Składniki: - jogurt 200 ml <- To akurat bardziej trucizna niż pokarm. Proponuje zastąpić śmietaną. /Metaldaw - majonez 2 łyżki <- Oczywiście własnej roboty. Przepis jest na forum. /Metaldaw - czosnek 4 ząbki - koperek świeży 1 łyżka - wegeta ( własnej roboty bez konserwantów) 1 łyżeczka
Wykonanie Do miseczki wlać jogurt i majonez, wsypać wegetę. Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno pokroić. Wszystko połączyć i dobrze wymieszać.
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-04-2012, 16:37 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Barbara
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #7 : 01-04-2012, 15:35 » |
|
SOS CZOSNKOWY
Składniki: - śmietana 2 łyżki - majonez 2 lub 3 łyżki - czosnek 4 ząbki - zioła prowansalskie 1 łyżeczka - trochę soli i pieprzu
Wykonanie Do miksera wrzucić czosnek, rozdrobnić, włożyć pozostałe składniki i miksować ok.1 min.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #8 : 02-05-2012, 13:06 » |
|
ZIELONY SOS DO GOTOWANYCH WARZYW
Składniki: Szklanka gęstego majonezu,własnego wykonania 1 jajko ugotowane na twardo, szklanka młodych pędów pokrzywy, łyżka soku z cytryny, łyżeczka miodu, po szczypcie soli i pieprzu.
Wykonanie Pędy pokrzywy ułożyć na sicie przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą, osączyć, usiekać. Żółtko z jajka utrzeć z sokiem z cytryny, miodem, solą, pieprzem i majonezem. Drobno usiekane białko, połączyć z pokrzywą, dokładnie wymieszać z przygotowanym majonezem, lekko schłodzić. Podawać do gotowanych warzyw: kalarepka, kalafior, szparagi, brokuły itp. Przepis wg Hanny Szymanderskiej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-05-2012, 18:01 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Ania
Offline
Płeć:
MO: 18.08.2011
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 165
|
|
« Odpowiedz #9 : 07-06-2012, 20:00 » |
|
MAJONEZ Składniki: 2-3 żółtka wiejskich jaj 230 g oleju słonecznikowego lub sojowego – maksymalnie 250 g, czyli szklanka 1 łyżka białego octu winnego 1/2 łyżeczki soli – zależy, czy lubimy słony 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy
Uwagi: Do zrobienia majonezu potrzebne są: - blender ręczny, przez niektórych nazywany „żyrafa“ - słoik o kształcie i wymiarach odpowiadającym końcówce blendera, tak, by zmieściła się ona w otworze słoika. Majonez robiony jest bezpośrednio w słoiku, w którym później będzie przechowywany. Jeśli nie macie takiego słoika, majonez można zrobić np. w wysokim pojemniku od blendera.
Wykonanie: 1. Samą końcówkę blendera wkładamy na ok. godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki. (ważne!)
2. Do słoika wbijamy 1 jajko, uważając, by nie rozbić żółtka. Wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy musztardę. 3. Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku - musi dotykać dna. Opis wykonania majonezu nie jest kompatybilny z przedstawionymi składnikami. Proszę o sprostowanie: 2-3 żółtka czy jedno jajko.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #10 : 07-06-2012, 20:28 » |
|
W przepisie podanym w sieci jest mowa o 1 jajku. Ja robiłam majonez wg tego przepisu ale zmieniłam 1 jajko na trzy żółtka. Robiłam z jajkiem i z samymi żółtkami - polecam z żółtkami. Oczywiście, w związku z tym, błąd w przepisie jest. Poprawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #11 : 13-07-2012, 16:07 » |
|
SOS HOLENDERSKISkładniki:- 4 żółtka, - 200 g masła klarowanego, - 3 łyżki wody, - 1 łyżka soku z cytryny, - sól, biały pieprz. Wykonanie.Wszystkie składniki, poza masłem i pieprzem przełożyć do miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubić na parze - najlepiej mikserem (gotujemy na bardzo małym ogniu, dno miski nie może dotykać wody). Następnie dodajemy po łyżce płynnego, ciepłego masła, ciągle ubijając żółtka. Doprawiamy białym pieprzem. Sos ma być dosyć gęsty i aksamitny. Uwagi.Sos najbardziej nadaje się do szparagów, ale można go dodać też do innych warzyw, jajek czy mięsa. Jak klarować masło: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22837.0
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-07-2012, 16:17 wysłane przez Lilithxx »
|
Zapisane
|
|
|
|
xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #12 : 13-07-2012, 16:43 » |
|
PESTO ALLA GENOVESESkładniki:- 2 pęczki świeżej bazylii, - 1/4 ząbka czosnku, - 2 łyżki orzeszków piniowych, - 4 łyżki startego sera (np. parmigiano, pecorino, grana padano), - 1/4 szklanki oliwy z oliwek, - szczypta soli. Wykonanie.Czosnek rozkruszyć w moździerzu wraz w solą. Stopniowo dodawać liście bazylii, rozcierając je okrężnymi ruchami. Dodać ser oraz orzeszki piniowe i rozetrzeć równomiernie. Cienkim strumieniem dolewać oliwę, tak aby pesto miało jednolitą, oleistą konsystencję. Uwagi.W przypadku braku moździerza, można użyć blendera. Zamiast orzeszków pinii można dodać np. niesolone pistacje. Przepis pochodzi ze strony: http://kuchnia.it/dania_glowne/pesto_alla_genovese_przepis.aspx
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zofia15
Początkujący
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: nie stosuję
Skąd: Łódź
Wiadomości: 4
|
|
« Odpowiedz #13 : 20-07-2012, 10:15 » |
|
Zrobiłam ostatnio sos koperkowy z jednego z podanych wyżej przepisów - był świetny. Użyłam go do gotowanego na parze łososia w ziołach. Jako dodatek wybrałam surówkę z białej kapusty i tłuczone ziemniaczki - rewelacja
|
|
|
Zapisane
|
Zofia
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #14 : 28-09-2012, 13:51 » |
|
Czy zamiast wiejskiej śmietany może być np Jogo 18%?
Czy zamiast miksera "żyrafy" można użyć zwykłego? Tyle że z jedną końcówką?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Sting
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 3.08.10 (Break od 01.10)
Skąd: Warszawa/UK
Wiadomości: 617
|
|
« Odpowiedz #15 : 03-01-2013, 19:41 » |
|
Sos czosnkowy extra. Przepyszny. 200 ml Śmietana jako baza, Łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku lub więcej wg uznania, Kilka ogórków kiszonych zetrzeć na tarce, Papryka czerwona + żółta również zetrzeć na tarce, Sól i pieprz wg uznania. SMACZNEGO.
|
|
|
Zapisane
|
Pragmatism
|
|
|
Kornelia
|
|
« Odpowiedz #16 : 23-02-2013, 13:31 » |
|
SOS CEBULOWYSkładniki:- dwie duże cebule - dwie łyżki mąki kukurydzianej - dwie szklanki wywaru lub wody - smalec - sól lub magii Sposób przyrządzenia:Pokrojoną w kostkę cebulę zarumienić na patelni, po czym dodać mąkę mieszając. Rozprowadzić następnie zimnym wywarem lub wodą, przyprawić i ciągle mieszać, aż zgęstnieje. Uwagi:Bardzo dobry jest w połączeniu z drobiowymi serduszkami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #17 : 10-08-2016, 20:26 » |
|
SOS GRZYBOWY (grzyby leśne, własnoręcznie zbierane!)
Składniki:
kilka świeżych podgrzybków, prawdziwków lub kurek (kurki wcześniej dobrze przepłukać i sparzyć) pokrojonych np. w półplasterki 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 duża łyżka masła klarowanego śmietana wiejska sól i pieprz
Wykonanie:
na rozgrzane masło wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać grzyby i dusić pod przykryciem ok. 10 minut, posolić i popieprzyć, dodać śmietanę według uznania i pozostawić na małym ogniu lub płycie następne kilka minut, aby smaki się dopełniły
Można go przyrządzić równocześnie w jednym naczyniu z mięsem, które dusi się wcześniej, następnie dodaje się grzyby i śmietanę.
Szybki w wykonaniu i czysty w smaku! Polecam jako dodatek do różnych mięs lub gotowanych jajek!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|