Poszukująca
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 15.02.2011-z przerwami, 04-07.2012; 01.01.2013, ostateczna rezygnacja ze względu na ciągle pogarszający się stan zdrowia
Wiedza:
Skąd: Ruda Śląska
Wiadomości: 546
|
|
« Odpowiedz #20 : 18-07-2012, 17:20 » |
|
Czy jest jakaś różnica w walorach zdrowotnych między jogurtem i kefirem, a kwaśnym mlekiem, które robi się samo?
|
|
|
Zapisane
|
Poszukująca
|
|
|
|
|
Anusia
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 10 04 2013
Wiadomości: 26
|
|
« Odpowiedz #23 : 27-04-2013, 18:23 » |
|
Kupuję od tej Pani bakterie jogurtowe L+. Smaczny jogurt wychodzi.
|
|
|
Zapisane
|
Szpieg
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #24 : 27-04-2013, 22:38 » |
|
Trafiłam na wątek i narobiłam sobie smaka na domowy kefir i jogurcik. Czy można je wprowadzić na którymś etapie DP czy traktujemy je jako zakazane probiotyki?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #25 : 28-04-2013, 06:02 » |
|
Nie pijemy jogurtów ani kefirów w trakcie DP.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #26 : 29-04-2013, 09:07 » |
|
A ja w ramach urozmaicenia zacząłem swoją produkcję kefiru na bazie grzybka tybetańskiego. Smakuje doskonale.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #27 : 29-04-2013, 13:54 » |
|
Kupuję od tej Pani bakterie jogurtowe L+. Smaczny jogurt wychodzi.
Czy widzisz jakieś pozytywne zmiany, w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, po tych jogurtach?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anusia
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 10 04 2013
Wiadomości: 26
|
|
« Odpowiedz #28 : 29-04-2013, 14:44 » |
|
Lepiej się czuję i cerę mam lepszą. Kupki są twardsze.
|
|
|
Zapisane
|
Szpieg
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #29 : 26-05-2013, 20:13 » |
|
Anusia, gdzie najtaniej można kupić te saszetki? Z mojego rozeznania wynika, że jedna saszetka, którą należy użyć na 1 litr mleka kosztuje ok. 30 zł.
Przy okazji, czy macie jakiś sprawdzony jogurt naturalny, z którego warto zrobić zaczyn?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Manialub
Offline
Płeć:
MO: 15.02.2013 1.04.2013 dieta bezglutenowa
Skąd: Kraków
Wiadomości: 81
|
|
« Odpowiedz #30 : 27-05-2013, 06:09 » |
|
Jeśli ktoś z zainteresowanych produkcją domowego jogurtu posiada urządzenie typu thermomix to świetnie sprawdza się przy produkcji jogurtu, zawsze wychodzi. Poza tym mi służy w kuchni od 15 lat i wykorzystuję go na maksa, codziennie w ruchu. Można kupić używany model na allegro.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 11:16 wysłane przez Nieboraczek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #31 : 28-05-2013, 16:15 » |
|
Produkcja jogurtu polega m.in. na pozostawieniu mleka z zaczynem jogurtowym na wiele godzin w odpowiednio ogrzanym miejscu. Czy Ty go pozostawiasz na ten czas w Thermomixie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anya
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203
|
|
« Odpowiedz #32 : 28-05-2013, 16:48 » |
|
Ja mam dosyć swoich grzybków w jelicie. A zamiast thermomixa mam za 45 zeta małą maszynę do chleba i robię w niej jogurt. Podtrzymuje ciepło i ma klapkę z szybką.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #33 : 28-05-2013, 16:59 » |
|
Ja zainwestowałam w jogurtownicę. Sama na razie nie mogę jeść jogurtów z uwagi na DP, ale dzieci bardzo je lubią.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Anya
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2013, DP I 01.06.2013
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 203
|
|
« Odpowiedz #34 : 28-05-2013, 17:27 » |
|
Ja staram się sensownie wykorzystać maszynę do chleba.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-05-2013, 17:42 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #35 : 02-06-2013, 18:54 » |
|
Nie mam dzis jogurtu kupnego (żeby zrobić zaczyn) ale się tak zastanawiam czy do zrobienia domowego jogurtu moge uzyc tego domowego jogurtu z zeszłego tygodnia, jako zaczynu? Jak myslicie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #36 : 02-06-2013, 19:04 » |
|
Jak najbardziej. Zawsze tak możesz czynić.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #37 : 02-06-2013, 19:50 » |
|
Czy mogę użyć go nawet jeśli mój zeszłotygodniowy jogurt wyszedł grudkowaty?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #38 : 02-06-2013, 21:20 » |
|
Jeśli jogurt nie wyszedł smaczny i "normalny", to znaczy, że bakterie pewnie wyhodowałaś nie te, co trzeba. W takim razie nie ma to sensu.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
|